Професор Лариса Шевчук досліджувала в Ягеллонському університеті особливості розмноження молюсків, як важливої складової водних об’єктів

Shares

У період 11-14 вересня професор кафедри наук про Землю Лариса Шевчук працювала у Національному центрі синхротронного випромінення «Солярис», який створений при Ягеллонському університеті у місті Кракові.

Дослідження стосувалось вивчення процесів розмноження двостулкових молюсків родини Pisidiidae, які, не зважаючи на свої дрібні розміри, відіграють важливу роль у прісноводних екосистемах. Вони є природними фільтраторами і тому визначають якість води у водоймах. Через антропогенну трансформацію гідроекосистем, не раціональне природокористування, забруднення молюски-фільтратори швидкими темпами стають зникаючою групою гідробіонтів. Вивчення процесів розмноження з використанням сучасних технологій, таких як X-ray, дозволить зрозуміти як саме відбувається формування ембріонів у тілі цих тварин.

Отримані результати будуть використані для штучного розмноження молюсків з метою вселення їх в природні водойми, що сприятиме удосконаленню системи управління водними ресурсами та відповідає Стратегії сталого розвитку. Робота є колективним проектом малакологів (Лариса Шевчук і Лілія Билина (Україна), а також Anna Lipińska і Adam Ćmiel (Institute of Nature Conservation, Polish Academy of Sciences), що виконується за допомоги команди фахівців центру «Солярис». Саме у цьому центрі найсучасніше обладнання та надзвичайно кваліфіковані фахівці. В середині центру все виглядає так, ніби у фантастичному фільмі. Але це реальність! Ми чекали чергу протягом 6 місяців!!! Щиро дякуємо Національному центру синхротронного випромінення «Солярис» за надану можливість та допомогу у дослідженнях. Сподіваємось на подальшу плідну співпрацю.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */