Студенти Житомирської політехніки провели виїзну лекцію на базі митного поста «Житомир-центральний»

Shares

Студенти спеціальностей 292 «Міжнародні економічні відносини» факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин та 051 «Економіка» і 071 «Облік і оподаткування» факультету бізнесу та сфери обслуговування 16 та 17 квітня 2024 року провели виїзну лекцію на тему «Ключові компоненти здійснення митної справи» на базі митного поста «Житомир-центральний» Житомирської митниці в с. Вереси.

Для здобувачів вищої освіти академічних груп МЕМ-6, МЕ-6, МЕ-7, МЕ-8, ЕК-5, ОО-7, ОО-8к, ОКМ-1 та ОКМ-2 за загальною координацією керівництва Житомирської митниці, лекцію провели Мазко Світлана, головний державний інспектор відділу по роботі з персоналом, та Ростислав Чванов, заступник начальника митного поста – начальник відділу митного оформлення № 1 митного поста «Житомир-центральний».

У ході зустрічі студенти дізналися про:

1. Загальні функції ДМСУ:

  • Захист економічних інтересів країни
  • Митний контроль та оформлення
  • Боротьба з контрабандою

2. Історію, місію, цінності та структуру ДМСУ:

  • Історія митної служби в Україні
  • Місія та цінності в напрямі HR
  • Організаційна структура служби
  • Роль та особливості діяльності Житомирської митниці

3. Можливості для студентів:

  • Проходження практики на базі митниці
  • Працевлаштування в Житомирській митниці та ДМСУ загалом
  • Трудовий розпорядок державних службовців митниці
  • Дотримання принципів інформаційної безпеки
  • Соціальна відповідальність, корпоративна культура

У зв’язку з цим керівник Центру розвитку професійної кар’єри Вячеслав Ткачук відзначив про спільну координацію університету та митниці в питаннях залучення студентів випускових курсів освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр» до окремих курсів за навчальними матеріалами Державної митної служби України з можливістю скласти підсумковий тест і отримати рекомендації щодо працевлаштування.

Не менш цікавою була бесіда із заступником начальника митного поста – начальником відділу митного оформлення № 1 митного поста «Житомир-центральний» Ростиславом Чвановим, який:

  • загалом охарактеризував електронну систему митного оформлення;
  • розкрив особливості системи аналізу митних ризиків;
  • навів приклади, що робить держава для стимулювання ввезення у країну екотранспорту;
  • розповів про інститут економічного авторизованого оператора та ін.

Після спілкування з паном Ростиславом студенти особливо відзначили цікаві випадки проходження перевірок митних декларацій інспекторами митного посту.

Відгуки студентів, які були присутніми на заході:

Марина Радчук, гр. ЕК-5

Виїзна лекція в Житомирській митниці була захоплюючою та пізнавальною подією. Ми дізналися про історію та функції митниці, а також як складно працюють митники задля безпеки і правильного митного оформлення товарів. Я вдячна організаторам заходу за можливість отримати такий унікальний відкритий доступ до процесів, що зробило мене ще більш свідомою щодо важливості роботи митників і процесів митного контролю.

Анастасія Драган, гр. ЕК-5

Цей захід викликав у мене великий інтерес, адже дав можливість пірнути у робочу стихію митників. Ми отримали цінні знання про особливості професійної діяльності на митних постах, взаємодію з вантажівками та митне оформлення товарів. Мене особливо вразила детальна інформація про процеси митного контролю. Також цікаво було дізнатися про сучасні технології, які застосовуються на митниці для підвищення ефективності роботи. Візит на митницю надихнув мене на подальше вивчення цієї теми та професійний розвиток у сфері міжнародної торгівлі. Дякую за можливість отримати такий цікавий досвід!

Дмитрієнко Ольга, гр. МЕМ-6

Все дуже сподобалось, виїзна лекція була цікавою та інформативною. Все доступно пояснили та практично показали, як все працює на митниці.

Шафранська Анна, гр. МЕ-6

Виїзна лекція на митниці була дуже інформативною. Ми дізналися багато нового про процеси митного оформлення, роботу митників та важливість дотримання митних правил. Дуже цікаво бачити все на практиці!

Шаховець Марина, гр. МЕ-6

Все сподобалось, було цікаво послухати про роботу митниці на прикладах, які розповідалися інспекторами. Дуже сподіваємось, що ще буде можливість поїхати з вами на інші екскурсії або виїзні лекції.

Відзначимо, що даний захід відбувся в межах раніше підписаного меморандуму про співпрацю між Державним університетом «Житомирська політехніка» та Державною митною службою України. Відповідальними за проведення заходу були доцент кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту, к.е.н., доц. Олександр Юрківський, доцент кафедри фінансів та цифрової економіки, к.е.н., доц. Вячеслав Ткачук та доцент кафедри інформаційних систем в управлінні та обліку, д.філос. Дмитро Захаров.

Висловлюємо щиру подяку співробітникам митного посту «Житомир-центральний» Житомирської митниці за гостинність та підібраний цікавий матеріал для лекції про основи здійснення митної справи. Очікуємо на нові цікаві пропозиції про спільні заходи!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */