Лекція «Академічна доброчесність в освітньому процесі та наукових дослідженнях» для магістрів ОПП «Комп’ютерна інженерія» та «Кібербезпека»

Shares

Дотримання принципів академічної доброчесності – один з найгостріших та найактуальніших викликів, який постав перед українською студентською, викладацькою та науковими спільнотами. І здобувачі вищої освіти, і наукові та науково-педагогічні працівники повинні докладати максимуму зусиль для формування високої культури академічної доброчесності у тих закладах, в яких вони навчаються, проводять дослідження та викладають.

Саме з метою формування культури академічної доброчесності у здобувачів вищої освіти першого року навчання з магістерських освітньо-професійних програм «Комп’ютерна інженерія» та «Кібербезпека» Житомирської політехніки 13 вересня 2023 року доцентом кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Юрієм Бродським для була проведена лекція-бесіда «Академічна доброчесність в освітньому процесі та наукових дослідженнях».

Протягом лекції обговорювались проблемні питання дотримання академічної доброчесності здобувачами освіти, особливо в процесі проведення наукових досліджень, які є обов’язковою складовою магістерської підготовки. Також були проаналізовані основні види порушень академічної доброчесності, методи за засоби запобігання цим порушенням. Крім того були грунтовно розглянуті компетентності із академічної доброчесності, що їх має набути студент.

Питання лекції розглядались з посиланням на відповідні документи нормативно-правової бази Державного університету «Житомирська політехніка» з питань академічної доброчесності, а саме:

  1. Положення про організацію освітнього процесу у Державному університеті «Житомирська політехніка».
  2. Кодекс корпоративної культури Державного університету «Житомирська політехніка».
  3. Кодекс академічної доброчесності Державного університету «Житомирська політехніка»
  4. Положення про Комісії з академічної доброчесності, етики та управління конфліктами у Державному університеті «Житомирська політехніка».
  5. Положення про академічну доброчесність та етику академічних взаємовідносин в Державному університеті «Житомирська політехніка».
  6. Декларація про дотримання академічної доброчесності студента Державного університету «Житомирська політехніка».

Варто зазначити, що в лекції були використані матеріали відкритого онлайн-курсу з української платформи Prometheus «Академічна доброчесність: онлайн- курс для викладачів», навчання за яким до початку нового навчального року пройшли всі викладачі кафедри компʼютерної інженерії та кібербезпеки.

Проведена лекція була одним з низки запланованих  на 2023-2024 навчальний рік заходів академічної спільноти кафедри компʼютерної інженерії та кібербезпеки з питань академічної доброченості. Найближчі заходи будуть проведені перед початком заліково-екзаменаційної сесії осіннього семестру для здобувачів відповідних рівнів і курсів навчання.

Кафедра комп’ютерної інженерії та кібербезпеки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */