24 години Кобзаря – марафон-читання в Житомирській політехніці

Shares

“І на оновленій землі врага не буде, супостата,
а буде син, і буде мати, і будуть люде на землі.”
«І Архімед, і Галілей…»; 24.IX 1860

З нагоди 209-річниці від народження Тараса Шевченка «Житомирська політехніка» провела марафон-читання «Кобзаря».

Захід розпочали в укритті о 09:00 з хвилини мовчання за полеглими воїнами України, які сьогодні нас захищають і перемагають, маючи за зброю також і могутні слова Шевченка: « І вражою злою кров’ю волю окропіте!..». Укриття для українців вже понад рік стали символом незламності та нескореності. Саме тому, тут, в укритті, після нічних обстрілів і розпочали читання, щоб ніщо не завадило перечитати таку актуальну на сьогодні збірку поезій великого українця.

Критикуючи тогочасну дійсність, поет наче через товщу століть бачив дійсність сучасної України. Ректор університету В. Євдокимов у вітальному слові до присутніх наголосив на важливості пророчих слів Т. Шевченка у любові до України, до рідної землі, мови, батьків, оскільки вчить нас боротися за своє місце під сонцем, любити і шанувати те, що маємо. Ректор і розпочав читання «Кобзаря». «Причинна» – перший твір, який покликав у цікаву подорож поезіями Шевченка.

До марафону долучилися близько 100 осіб, серед яких були учні та вчителі ліцею, а також студенти, викладачі та адміністрація Житомирської політехніки.

«Кобзар» читали до самої ночі, але плин часу майже не відчувався. Ця подія нікого не залишила байдужим, оскільки вірші Шевченка зачаровують не одне покоління.

Великий Кобзар належить до людей-світочів, які в пошані всього людства знаходять безсмертя. Його творчість – неосяжна, пророча, сучасна. Час виявився безсилим перед глибиною, силою і гостротою слова.

Ну що б, здавалося, слова…
Слова та голос – більш нічого.
А серце б’ється – ожива,
Як їх почує!

Більше фото за посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */