Круглий стіл «Перспективні напрямки розвитку освітніх програм спеціальності «Галузеве машинобудування»

Shares

25 травня 2023 року в Державному університеті «Житомирська політехніка» відбувся круглий стіл «Перспективні напрямки розвитку освітніх програм спеціальності «Галузеве машинобудування». Круглий стіл був організований в очно-дистанційній формі кафедрою механічної інженерії, яка є випусковою кафедрою для спеціальності «Галузеве машинобудування».

У роботі круглого столу взяли участь декан факультету комп’ютерно- інтегрованих технологій, мехатроніки і робототехніки
Громовий О.А., науково-педагогічні працівники кафедри механічної інженерії та інших кафедр факультету, представники здобувачів вищої освіти та стейкхолдери-роботодавці, які представляли компанії ТОВ “СЕМ ЕКОПАК”, ПП “Будмаш”, Danico LTD, ТОВ “ЮКА-ІНВЕСТ”, ПП “СТАЛЕВИЙ СВІТ”, ТОВ «ТЕХНОСЕРВІС АВ» та інших.

Гаранти освітньо-професійних програм спеціальності «Галузеве машинобудування», Олександр Мельник, (гарант освітньої програми «Комп’ютерний інжиніринг в машинобудуванні», освітній рівень «Бакалавр»), Ярослав Степчин, (гарант освітньої програми «Галузеве машинобудування», освітній рівень «Магістр»), презентували розроблені проєкти освітньо-професійних програм.

Проєкти освітніх програм, що пропонуються до реалізації на спеціальності «Галузеве машинобудування» в Житомирській політехніці, розроблені та основі стандартів вищої освіти даної спеціальності. У презентаціях відповідних проєктів освітніх програм відображено структуру та зміст освітніх програм, послідовність та об’єм обов’язкових компонент, каталог вибіркових дисциплін, а також послідовність та види практик здобувачів освіти за даними освітніми програмами. При розробці проєктів освітніх програм були враховані особливості регіонального ринку праці, досвід інших закладів вищої освіти, сучасні здобутки науки і техніки в напрямку машинобудування, потреби стейкхолдерів та враховано ряд інших аспектів.

У ході обговорення зовнішніми стейкхолдерами-роботодавцями було загалом схвалено презентовані освітні програми «Комп’ютерний інжиніринг в машинобудуванні» та «Галузеве машинобудування» та відповідні навчальні плани підготовки бакалаврів та магістрів за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування».

Надано ряд пропозицій щодо подальшого розвитку освітніх програм за спеціальністю 133 «Галузеве машинобудування». Стейкхолдери наголошували на:

– актуальності більш поглибленого вивчення питань проєктування та виготовлення виробів із листового матеріалу з огляду на специфіку ряду підприємств регіону;

– важливості формування у здобувачів освіти знань та вмінь розробляти конструкції та технології машинобудівних виробництв із урахуванням енергоефективності виробничих процесів виготовлення виробів машинобудування.

Учасники круглого столу у своїх виступах підкреслили важливість розширення роботи в напрямі проходження практичної підготовки здобувачів вищої освіти на підприємствах. Окремо виділили тематику курсових та дипломних проєктів здобувачів вищої освіти. Наголосили на важливості впровадження практики відкритих лекцій стейкхолдерів-роботодавців для здобувачів освіти.

Під час обговорення окреслено напрями подальшого розвитку співпраці кафедри механічної інженерії зі стейкхолдерами-роботодавцями.

Також виступили окремі здобувачі вищої освіти, які надали позитивні відгуки на освітньо-професійні програми та пропозиції щодо удосконалення окремих складових освітнього процесу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */