Франкофонія – перехрестя культур!

Shares

3 березня відбулася друга онлайн зустріч «Francophonie, carrefour des cultures!» у рамках французької весни з Житомирською політехнікою.

У ході онлайн зустрічі, підготовленої і проведеної старшим викладачем кафедри теоретичної та прикладної лінгвістики факультету педагогічних технологій та освіти впродовж життя Державного університету «Житомирська політехніка» Оленою Лисянюк, учасники заходу познайомилися з багатогранним світом франкофонії.

Франкофонія насамперед стосується людей, які поділяють спільну мову, французьку. Відповідно до останньої доповіді, опублікованої в 2018 році Observatoire de la langue française, на п’яти континентах проживають 321 мільйон мовців. Французька мова займає 5 місце у світі за кількістю носіїв. Вона представлена на 5 континентах. 144 мільйони людей вивчають французьку або навчаються французькою.

Французька – третя мова ділового спілкування у світі та друга у Європі, а ще четверта мова в Інтернеті і п’ята мова Вікіпедії.

Міжнародна організація Франкофонії — міжнародна організація співробітництва франкомовних країн світу, яка об’єднує 54 повноправних та 4 асоційованих членів, що презентують різні держави або частини держав світу, а також 26 спостерігачів. Україна має статус країни – спостерігача МОФ з 2006 року.

Місія Франкофонії полягає в тому, щоб пропагувати французьку мову і культурне і мовне різноманіття, сприяти миру, демократії та правам людини, підтримувати освіту, навчання, вищу освіту та наукові дослідження, розвивати економічне співробітництво для сталого розвитку.

В онлайн зустрічі «Francophonie, carrefour des culture!» взяли участь учні старших класів загальноосвітніх навчальних закладів Житомира та їх вчителі, студенти та викладачі Житомирської політехніки, франкофони з інших міст України.

Під час онлайн зустрічі учасники заходу мали можливість дізнатися багато цікавих фактів, пов’язаних з франкофонією, та взяти участь у вікторині. А за допомогою сучасних онлайн інструментів учасники заходу створили колективну карту франкофонії та представили її французькою мовою.

Всі натхненно працювали, тому що бути франкофоном –це відчувати себе членом більш ніж трьохсот мільйонної спільноти!

Чекаємо на третю онлайн зустріч, яка обіцяє бути не менш цікавою! Вже скоро! Слідкуйте за повідомленнями у соцмережах та на сайті університету!

Le français c’est chic ! Le français c’est super!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */