Міжнародне стажування студенток Житомирської політехніки в Університеті м. Марибор (Словенія)

Shares

У 1-му семестрі 2023–2024 н.р. студентки 3 і 4 курсів факультету бізнесу та сфери обслуговування спеціальності 051 «Економіка» (ОПП «Цифрова економіка») Анна Новохатько та Катерина Лишенко Державного університету «Житомирська політехніка» пройшли навчання в ході участі у проєкті міжнародної академічної мобільності в межах програми Еразмус+ КА171 в Університеті м. Марибор (Словенія) на факультеті економіки.

Дівчата мали змогу навчатися разом з іноземними студентами, відвідувати різноманітні події, які були спрямовані на набуття професійних знань та лексики. Зокрема, студентки представляли свою країну на «міжнародному» та «різдвяному» обіді, приготувавши українські народні страви.

Анна та Катерина відвідували різні заходи, організовані Університетом м. Марибор для студентів «Erasmus+»: «балканський день», «грецький вечір», «ніч фільмів», «розмальовування шоперів» та ін. Для того, щоб студенти мали можливість активно відпочивати, щоп’ятниці вони могли безкоштовно займатися їздою на ковзанах з інструкторами.

Дівчата відмічають:

Анна Новохатько, гр. ЕК-5:

«Марибор – це надзвичайно красиве місто, яке я асоціюю із затишком. Місто має свій стиль: будинки, та й навіть автівки, з червоними дахами, що влучно вписуються в його атмосферу. Тут можна побачити, як малі будинки, повністю оздоблені квітами, так і великі – в пастельних тонах і з цікавими розписами. Словом, архітектура тут неймовірна.

В Мариборі все зроблено зі смаком та дуже красиво. Особливо зачаровує просторий парк. На вулицях можна побачити багато людей з маленькими собачками. На річці Драва протягом року місцеві жителі та туристи спостерігають за лебедями. У доповнення до плавучого ресторану, їх супровід виглядає особливо захоплююче.

Система викладання в Університеті м. Марибор чудова! До послуг студентів простора бібліотека, де з комфортом можна готуватися до екзаменів. Я здобувала знання, які в подальшому планую використовувати в своєму рідному університеті, а також у практичній діяльності.

З цікавого, хочеться відзначити, що Словенія – це, мабуть, єдина країна в Європі, яка започаткувала систему спеціальних «купонів» для студентів. Уряд країни зацікавлений, щоб студенти правильно харчувалися, тому за купон можна отримати страву в кафе зі знижкою 50–70 %. Крім того, до цього додається безкоштовний мінімальний продуктовий набір: салат, суп та яблуко.

Для іноземних студентів в університеті пропонують дуже змістовні розважальні програми. З них мені найбільше запам’ятався захід «International Dinner», на якому ми готували свої національні страви та пригощали ними усіх учасників.

Ми з Катериною Лишенко приготували вареники, які швидко розібрали та всім дуже сподобалися. Також був схожий захід, який називається «Christmas dinner»: кожен представник своєї країни готував національну різдвяну страву. Особливо приємно було їх споживати під розповіді про різдвяні традиції учасників заходу. Цього разу ми приготували кутю та з великими труднощами навчили турецького хлопця вимовляти цю назву.

Також був цікавий захід «Paint your bag», де ми мали змогу відвідати майстер-клас з розпису торбинок-шоперів. І останній захід, який я хочу згадати, це «Ice-skating»: ми мали змогу кататися на ковзанах, та, крім цього, тренуватися з інструкторами. Це лише невеличка частина заходів, в яких нам вдалося взяти участь, але всі вони класні та запам’ятаються на все життя».

Катерина Лишенко, гр. ЕК-4:

«Ця програма дала мені можливість протягом 5 місяців навчатися в європейському закладі вищої освіти. За результатами складання заліково-екзаменаційної сесії я отримала середній бал 8, що вказує на високий рівень моєї залученості та зацікавленості у навчанні.

Завдяки цій програмі я змогла здобути нові професійні знання, отримати багато незабутніх вражень та цікавих знайомств, вирішувати складні задачі. Більш того, я змогла трохи вивчити словенську мову для комфортної роботи на заняттях і спілкування з місцевими жителями».

Загалом учасниці програми відзначають неабиякий позитивний досвід, отриманий за час участі у міжнародній програмі мобільності Erasmus+. Вона розкриває багато можливостей: знайомство з новими людьми, подорожі Європою, обмін культурним досвідом, практикування англійської та словенської мов та багато іншого.

Кафедра фінансів та цифрової економіки висловлює щиру вдячність адміністрації університету, відділу міжнародних зв’язків, а також Erasmus координатору за надану можливість для студентів-економістів взяти участь у даній програмі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */