Міжкафедральний науково-методичний семінар на тему «Сучасний стан та перспективи розвитку спеціальностей галузі інформаційні технології»

Shares

На початку другого семестру 2023-2024 навчального року кафедрами комп’ютерних наук та комп’ютерної інженерії та кібербезпеки було проведено міжкафедральний науково-методичний семінар на тему: «Сучасний стан та перспективи розвитку спеціальностей галузі інформаційні технології» для науково-педагогічних працівників зазначених кафедр.

Семінар присвячено розгляду наявного та пропонованого переліків галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти в розрізі наукового та методичного наповнення.

Міжкафедральний семінар відкрили завідувач кафедри комп’ютерних наук Марина Граф та завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Андрій Єфіменко, акцентувавши увагу на необхідності постійного навчання науково-педагогічних працівників, підвищення їх рівня наукової та педагогічної майстерності.

Виступ доцента кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Юрія Бродського було сфокусовано на проблематиці поняття визначення теми, об’єкту та предмету досліджень, вмінні відрізняти псевдопроблему від наукової проблеми.

Старший викладач кафедри комп’ютерних наук Віталій Левківський навів приклади напрямків наукових досліджень в галузі інформаційних технологій, зазначив підходи до опису наукових досліджень, закцентував увагу на важливості численних дослідницьких питань та на розділені наукових задачах на складові або компоненти.

Після виступу відбулась жвава дискусія, на якій було розглянуто існуючі та пропоновані сучасні напрямки спеціальностей галузі інформаційні технології. Особливу зацікавленість зайняло питання щодо розуміння наукових напрямків спеціальностей галузі інформаційні технології у відповідності до стандартів спеціальностей.

Методичну частина семінару продовжила своїм виступом доцент кафедри комп’ютерних наук Інна Сугоняк, яка обґрунтувала психолого-педагогічні механізми формування компетентності майбутніх фахівців і активізації пізнавальної активності студентів на лекційних та лабораторних заняттях за допомогою використання інтерактивних форм, методів і прийомів. Виступ було побудовано у вигляді дискусії з присутніми на семінарі науково-педагогічними працівниками.

Доцент кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Олена Головня підкреслила, що відповідно до вимог сучасної вищої школи, виходячи з передового зарубіжного досвіду, сьогодні навчальне практичне або лабораторне заняття має являти собою певне поєднання теоретичного семінару, вправи і лабораторного заняття. Таке поєднання досягається шляхом майстерного використання різних інтерактивних методів викладання, серед яких метод кейсів, моделювання, групової дискусії, мозкового штурму, бліцопитування, тематичних тренінгових вправ, відеотренінгів, ділових, рольових та імітаційних ігор та інших.

Досвідом використання наведених методів на своїх практичних та лабораторних заняттях поділились старший викладач кафедри комп’ютерних наук Галина Марчук та старший викладач кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Андрій Дацюк.

На завершення творчої дискусії та обміну досвідом на міжкафедральному науково-методичному семінарі, була підкреслена роль і значення в навчанні студентів особистості викладача, його ставлення до своєї педагогічної діяльності, важливість виділення наукової складової в навчанні студентів та розвитку науково-педагогічних працівників.

На сьогодні, висока якість викладання та професійний рівень науково-педагогічних працівників – візитна картка Держаного університету «Житомирська політехніка». Саме така ефективна система навчання сприяє престижу, подальшому розвитку закладу вищої освіти та залученню студентів.

Кафедра комп’ютерних наук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */