Лекція про євроінтеграцію від заступника Голови Верховної Ради України Олександра Корнієнка студентам Житомирської політехніки

Shares

Про євроінтеграцію від заступника Голови Верховної Ради України, члена наглядової ради державного університету «Житомирська політехніка» Олександра Корнієнка!

30 квітня 2024 року до Житомирської політехніки завітав перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко з лекцією для здобувачів освіти факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин на тему: «Євроінтеграція України: права, обов’язки, загрози і можливості».

ЄС – перш за все, це утворення з певними цінностями (повага до людської гідності, свобода, демократія, рівність, верховенство права, повага до прав людини), а вже потім політичний та економічний союз.

Майбутні політологи, правники, міжнародники, правоохоронці, фахівці з національної безпеки, публічного управління та адміністрування дізналися про:

  • становлення євроінтеграційних процесів в Європі;
  • цікаві факти про життя європейців;
  • розподіл обов’язків та відповідальності в організаційній структурі ЄС;
  • права громадян ЄС (працевлаштування, освіта, соціальні стандарти життя, право голосу);
  • зобов’язання України у вигляді Плану заходів з виконання рекомендацій Європейської комісії;
  • можливості України у вигляді інтеграції в митний, цифровий, енергетичний простори та рух осіб;
  • загрози, що проявляють в переконаннях євроскептицизму.

В жвавій дискусії зі студентами Олександр Корнієнко відповів на їх цікаві запитання. Перший заступник Голови ВРУ зауважив, що великі аграрні країни (Польща, Франція, Іспанія, Нідерланди та інші) можуть стати основними опонентами під час вступу України до ЄС. Вступ до ЄС дозволить Україні долучитися до прийняття рішень, що впливатимуть на розвиток європейського суспільства.

Цікавим є перелік питань, які стануть виключною компетенцією ЄС після того, як Україна стане його членом: митний союз, конкуренція на внутрішньому ринку, монетарна політика в єврозоні, збереження морських біологічних ресурсів, спільна торговельна політика.

Неготовність ЄС до безпекових викликів сучасного світу стало одним із пріоритетних питань реформування системи ЄС. Враховуючи те, що найпотужніша армія в Європі сьогодні – українська, це є перевагою в процесі євроінтеграційного шляху.

На питання студентів: який термін, на Вашу думку, є реальним для закінчення процесу вступу України в ЄС? Олександр Корнієнко відповів: «Досвід показує, що всі країни вступали протягом 10 років. За моїми очікуваннями, в 2034 році українці будуть обирати євродепутатів до Європейського парламенту».

Надзвичайно актуальна та важлива тема для дискусії, роздумів та перспективних дій молоді Україні!

Дякуємо першому заступнику Голови Верховної Ради України Олександру Корнієнку за відкриту розмову про євроінтеграційний шлях України та натхнення для молоді щодо її європейського майбутнього! 🇺🇦

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */