Лекція з ментального здоров’я та психосоціальної підтримки для студентів Лундського університету (Швеція)

Shares

Декан факультету педагогічних технологій та освіти впродовж життя Оксана Черниш провела відкриту лекцію на тему «Mental Health Preservation & Psychosocial Support (PSS)» («Ментальне здоров’я та психосоціальна підтримка») для бакалаврів Лундського університету (Швеція).

Безумовно, ментальне здоров’я є важливою складовою загального здоров’я людини та невід’ємною частиною її щасливого буття. Згідно з визначенням ВООЗ, ментальне здоров’я — це стан щастя та добробуту, що сприяє реалізації творчих здібностей людини, допомагає протистояти життєвим стресам, а також надає можливість працювати продуктивно та робити вагомий внесок у життя суспільства.

Поняття ментального здоров’я доволі широке та багатоаспектне. Зокрема, це стан нашого душевного здоров’я, що час від часу через певні життєві обставини, спричинені соціальними, екологічними, економічними тощо чинниками, виходить з рівноваги й відповідно негативно позначається на нашому фізичному здоров’ї. Відтак ментальне здоров’я – це про здоровий дух та міцну психіку, що сприяє реалізації цілей, втіленню бажань і гарному фізичному самопочуттю.

На лекції говорили про важливість підтримки та збереження ментального здоров’я, ознайомлювалися з ефективними методами подолання стресових ситуацій в умовах кризи, розглядали показові кейси з різних куточків світу. Зокрема особлива увага приділялася окресленню шляхів підтримки ментального здоров’я в умовах війни в Україні.

Наголошували на важливості психосоціальної підтримки, цілеспрямованих дії, спрямованих на задоволення як психологічних, так і соціальних потреб окремих осіб, сімей та спільнот, постраждалих у війні. Говорили про можливі шляхи зниження рівня їхніх страждань і покращення психічного здоров’я та психосоціального благополуччя.

Щиро вдячні студентам Лундського університету за небайдужість, активність в обговоренні суспільно важливих питань та завзятість у генеруванні ідей та знаходженні рішень доволі складних суспільних проблем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */