Вебінар «Роль штучного інтелекту в кібербезпеці» від партнера Житомирської політехніки – проєкту USAID Cybersecurity Activity

Shares

Як відомо, технології та системи штучного інтелекту все частіше використовуються для вирішенні проблем сьогодення. Одним з найактуальніших напрямків, який потребує грунтовних теоретичних та прикладних досліджень, є застосування штучного інтелекту в задачах кібербезпеки. Саме ця тематики сьогодні є важливою і для освітянського середовища, і для бізнес-спільноти.

Одним із провайдерів покращення освіти у сфері кібербезпеці в Україні зараз є проєкт USAID Cybersecurity Activity (USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»). Завдяки зусиллям фахівців проєкту здобувачі освіти та викладачі українських університетів мали можливість долучитися до більше ніж 15 різних кібербезпекових вебінарів. Їх проводили представники провідних українських та міжнародних ІТ-компаній, незалежні експерти та фахівці галузі.

30 квітня 2024 року відбувся черговий вебінар від проєкту за темою «Роль штучного інтелекту в кібербезпеці», який провів Володимир Литвин, технічний директор компанії Security Expert Group. Пан Володимир має значний практичний досвід, вже понад 15 років займається проведенням аудитів та впровадженням контролів інформаційної та кібербезпеки. Традиційно модератором вебінару була пані Олена Кравчук, Workforce Development Manager проєкту USAID Cybersecurity Activity.

Під час вебінару, спікер розкрив ряд актуальних тем, таких як:

  • Використання алгоритмів штучного інтелекту та машинного навчання для аналізу великих обсягів даних з мережевого трафіку, системних журналів і поведінки користувачів
  • Шляхи виявлення закономірностей, пов’язаних з кіберзагрозами
  • Можливості, завдяки яким штучний інтелект розпізнає аномалії та підозрілі дії, що можуть свідчити про потенційне порушення безпеки, дозволяючи організаціям реагувати на випередження та запобігати атакам ще до того, як вони відбудуться
  • Штучний інтелект та задачі етичних хакерів

Також пан Володимир продемонстрував функціонал популярних систем штучного інтелекту, проаналізував різні алгоритми збору даних та переконав слухачів в необхідності експертної перевірки отриманих результатів.

Окремим кейсом, який викликав велике зацікавлення слухачів, був розгляд спеціально підготовлених практичних імітаційних завдань з виявлення загроз за допомогою штучного інтелекту.

Варто зазначити, що захід був не простою лекцією та демонстрацією, а комунікаційним процесом. Слухачі вебінару підтримували активний діалог з доповідачем з нагальних питань використання ШІ в кібербезпеці.

З боку Житомирської політехніки до вебінару долучилися студенти груп КІ-21-1,  КІ-21-2, КБ-21-2, КІ-21-1, КІ-21-2, КБК-22-1, які навчаються на бакалаврських освітніх програмах «Комп’ютерна інженерія»,  «Кібербезпека» та викладачі кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки, які забезпечують викладання як обов’язкових, так і вибіркових освітніх компонент цих освітніх програмах.

Варто зазначити, що вебінар став чудовим доповненням навчальної дисципліни «Штучний інтелект в задачах кібербезпеки», яка зараз викладається університетським здобувачам освіти спеціальності «Кібербезпека». Крім того, матеріал вебінару також буде корисним при вивченні та викладанні інших дисциплін, пов’язаних з штучним інтелектом.

Щиро дякуємо проєкту USAID Cybersecurity Activity, персонально пану Володимиру Литвину та компанії  Security Expert Group за надзвичайно цікавий та корисний захід.

Запис вебінару доступний на YouTube-каналі за посиланням, а новини щодо наступних вебінарів – на Facebook-сторінці USAID Cybersecurity Activity.

Координатор проєкту
USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»
від Житомирської політехніки,
завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки,
к.т.н., доцент Андрій ЄФІМЕНКО

Контакти:
E-mail: yefimenko.andrii@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */