Круглий стіл «Перспективи розвитку ОНП підготовки здобувачів ОР «доктор філософії» за спеціальністю 131 «Прикладна механіка»

Shares

6 травня 2024 року в Державному університеті «Житомирська політехніка» відбувся круглий стіл «Перспективи розвитку освітньо-наукової програми підготовки здобувачів освітнього рівня «доктор філософії» за спеціальністю 131 «Прикладна механіка».

Круглий стіл був організований в очно-дистанційній формі кафедрою механічної інженерії, яка є випусковою для спеціальності «Прикладна механіка», яка реалізує підготовку докторів філософії за освітньо-науковою програмою (ОНП) «Прикладна механіка».

У роботі круглого столу взяли участь стейкхолдери з Житомира, Києва та Запоріжжя, професорсько-викладацький склад кафедри механічної інженерії, керівництво факультету комп’ютерно-інтегрованих технологій, мехатроніки і робототехніки, аспіранти, студенти та інші зацікавлені особи.

Зокрема, в роботі круглого столу взяли участь:

  • член-кореспондент НАН України, заступник директора по науковій роботі Інституту надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України, д.т.н., проф. Сергій Клименко
  • професор кафедри комп’ютерно-інтегрованих технологій виробництва приладів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» д.т.н., проф. Віктор Антонюк
  • інженер АТ «Мотор Січ» к.т.н. Ігор Бойко
  • в.о. декана факультета комп’ютерно-інтегрованих технологій,
    мехатроніки і робототехніки Ткачук Андрій
  • власник торгової марки А.ТОМ та компанії «PACK-TRADE» Андрій Томчук
  • інженерні фахівці компанії PACK-TRADE»
  • заступник головного конструктора ПІІ ТОВ “ДАНІКО” Олексій Катеринич,
  • в.о. завідувача кафедри  робототехніки, електроенергетики та автоматизації ім. проф. Б.Б. Самотокіна Олексій Громовий та інші.

Гарант ОНП «Прикладна механіка» Мельничук Петро розпочав роботу круглого столу із загальної інформації про освітню програму та врахування у проекті ОНП 2024 року рекомендацій, отриманих від експертної групи, а також галузевої експертної ради під час акредитації освітньої програми в 2023 році.

Окрім рекомендацій, отриманих від експертної групи та галузевої експертної ради під час акредитації, при розробці проєкту освітньої програми були враховані особливості ринку праці, досвід інших закладів вищої освіти, сучасні здобутки науки і техніки в напрямку процесів механічної обробки, верстатів та інструментів, потреби стейкхолдерів та ряд інших аспектів.

Учасникам круглого столу було презентованого склад робочої групи розробників проекту ОНП 2024 року;  основний фокус та особливість програми; компетентності та результати навчання, якими повинен володіти випускник даної програми; пропоновані зміни в обов’язкових компонентах, а також зміни в каталогу вибіркових дисциплін.

Після презентації освітньої програми відбулося обговорення програми, зокрема, напрямків наукових досліджень передбачених освітньою програмою. Активну участь в обговоренні взяли Сергій Клименко, Віктор Антонюк, Петро Мельничук, Леонід Полонський, Георгій Виговський, Ігор Бойко, Яків Немировський та інші учасники.

У ході обговорення стейкхолдерами було загалом схвалено презентовану ОНП «Прикладна механіка» за спеціальністю 131 «Прикладна механіка».

В результаті обговорення проєкту освітньої програми запропоновані окремі уточнення в напрямках наукових досліджень.

Також за результатами обговорення окреслено напрямки подальшого розвитку співпраці кафедри механічної інженерії зі стейкхолдерами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */