Вебінар «Фундаментальні основи побудови крипто-стеганографічної системи» від проєкту USAID Cybersecurity Activity

Shares

13 березня 2024 року наші колеги з Національного університету «Одеська політехніка» доктор технічних наук, професор, завідувачка кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення пані Алла Кобозєва та доктор технічних наук, доцент, доцент кафедри кібербезпеки та програмного забезпечення пан Артем Соколов провели вебінар з популяризації розробленого за підтримки проєкту авторського навчального курсу «Фундаментальні основи побудови крипто-стеганографічної системи»

Вже кілька років проєкт USAID Cybersecurity Activity (USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»)  активно співпрацює з українськими університетами для підвищення рівня кваліфікації науково-педагогічних працівників та покращення якості підготовки здобувачів вищої освіти. Проєктом у співпраці з професійною та академічною спільнотами реалізується багато різнопланових заходів. Однією з вагомих ініціатив проєкту є підтримка розробки представниками академічних спільнот різних університетів нових освітніх курсів.

Від Житомирської політехніки до вебінару долучилися науково-педагогічні працівники кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Наталія Щур та Олександра Покотило, які забезпечують викладання освітніх компонент «Прикладна криптографія», «Прикладна криптологія та безпека ПЗ», «Інформаційна безпека та захист ПЗ». Також до вебінару долучилися здобувачі вищої освіти з бакалаврських та магістерських освітніх програм «Кібербезпека» та «Компʼютерна інженерія», які вже вивчали або вивчають згадані вище навчальні дисципліни.

Під час семінару доповідачами висвітлено такі питання:

    • Основні підходи до формування систем захисту інформації криптографічними та стеганографічними методами.
    • Складові крипто-стеганографічних систем (КСС) та їх властивості.
    • Теоретичні основи забезпечення ефективності КСС.
    • Умови використання КСС, зокрема для пристроїв з обмеженим обчислювальними ресурсами.
    • Практичні інструменти та методи застосування крипто-стеганографії.
    • Аналіз стійкості КСС до атак і способи підвищення їхньої безпеки.
    • Основні виклики та перспективи розвитку крипто-стеганографічних технологій.

Наприкінці зустрічі, за традицією, доповідачі відповіли на запитання учасників заходу за тематикою доповіді.

Участь у вебінарі для викладачів Житомирської політехніки дала змогу ознайомитися з досвідом колег, а для здобувачів вищої освіти покращити розуміння актуальності та потреби набуття компетентностей за тематикою заходу. Для здобувачів-бакалаврів з освітньої програми «Кібербезпека» участь у вебінарі також стала одним з етапів підготовки для ЄДКІ за спеціальністю «Кібербезпека та захист інформації».  

Щиро дякуємо проєкту USAID Cybersecurity Activity  за надзвичайно цікавий та корисний захід.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */