Студентки Житомирської політехніки учасниці Молодіжного обміну ВідНОВА:UA у Житомирі

Shares

В рамках Національної програми залучення молоді до віднови країни, на початку липня відбувся Молодіжний обмін ВідНОВА:UA у місті Житомирі. Серед 30 молодих людей з усіх куточків України в обміні взяли участь студентки Житомирської політехніки факультету гірничої справи, природокористування та будівництва: Портницька Карина (група ТЗНС-42), Басараб Анна (група ЕО-42) Дзюбенко Юлія (група НЗ-3).

П’ять неймовірно насичених днів обміну пройшли, а емоції та спогади вирують і досі в учасниць. Спробуємо передати, що саме відбувалось:

День 1: почався зі знайомства з учасниками. Завдяки невеликим командним іграм всі учасники ближче познайомились один з одним. Далі – знайомство з проєктом ВідНОВА:UA, обід у вареничній «Балувана Галя», майстер-клас зі акторської майстерності та ораторського мистецтва разом з відомим український режисером та театральним актором Петром Авраменком, а також акторкою Оленою Заведією. Перший день закінчився обговоренням отриманих вражень та рефлексією.

День 2: почався з ремонтних робіт на об’єкті. Команда ознайомилася з масштабами роботи, кожен мав можливість обрати собі вид роботи: хтось фарбував відкоси на вікнах, хтось фарбував стіни, хтось мив вікна з середини, багато хто спробував помити вікна другого поверху на вулиці з комунальної вишки, яка було спеціально орендована організаторами, всі були залученні до роботи. Далі – обід у кафе «Аваль», екскурсія до простору «Вільна» та зустріч з представницею Молодіжного центру #kreativ_space, екскурсія центром Житомира, вечеря у кафе «Лампочка» та перегляд неймовірної та захопливої вистави «Народжені бути вільними» у театрі «Сузір’я». Після закінчення вистави учасники мали можливість поговорити з акторами, режисером та історичним куратором цієї вистави.

День 3: почався з обговорення вражень попереднього дня та роботи на об’єкті. Далі відбулось знайомство з волонтерами, онлайн майстер-клас «Вивчаємо цілі сталого розвитку за допомогою виготовлення колажів» із тренером з Канади, заплив на драгонботах по річці Тетерів. Після запливу організатори влаштували невеликий пікнік, на якому учасники ділились своїми враженнями та емоціями.

День 4: почався з роботи на об’єкті (працювали 3 дні декілька годин, але цього повністю вистачило, щоб завершити роботу). Після роботи відбулась екскурсію до водонапірної вежі, в якій розташований міні музей української історії, а далі прогулянка на набережну в парку Гагаріна та гра на барабанах. Після вечері заняття у школі діджеїнгу. Вечір пройшов круто. Всі відпочили та розважались.

День 5: почався з заняття йогою. Після йоги була презентація громад, з яких прибули учасники. Кожен розповів про місце де він живе, чи де він жив до початку війни, також кожен з учасників представив якусь річ, що асоціюється з його домом. Це була невеличка екскурсія по Україні. Потім зустріч з командою 30+ з «Ліги сміху» та куштування піци з їх власного кафе «Hygge Home». Далі були обговорення емоцій в цілому від обміну.

Отже, неймовірний, цікавий, масштабний, різнобарвний обмін закінчився…П’ять днів пролетіли як один.

Дякуємо організаторам за їхню роботу і також вдячні всім учасникам за цей досвід. Обмін організовано НУО «Сучасний Формат» в рамках програми, що впроваджується Міністерством молоді та спорту України, Державною установою «Всеукраїнський молодіжний центр» та громадською організацією «Центр політичних студій та аналітики «Ейдос» у рамках проєктів ПРООН «Підтримка громадянського суспільства та молоді» та «Сприяння безпеці людини в Україні через реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною» за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Уряду Японії відповідно.

Міністерство молоді та спорту України

Всеукраїнський молодіжний центр

Центр “Ейдос”

UNDP Ukraine / ПРООН в Україні

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */