Участь студентів Житомирської політехніки у відкритій лекції норвезького економіста Еріка Райнерта

Shares

08 грудня 2022 р. відбулася онлайн-лекція одного з кращих сучасних світових економістів, що займається проблематикою економіки розвитку та економічної історії і є великим другом України, Еріка РАЙНЕРТА (Erik Reinert) на тему «How economic activities differ: international trade as a source of underdevelopment».

Дану лекцію з особливим інтересом прослухали запрошені бакалаври, магістранти та аспіранти спеціальностей 051 «Економіка» та 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» факультету бізнесу та сфери обслуговування Державного університету «Житомирська політехніка».

Проведення заходу стало можливим завдяки ініціативі Фонду Василя Хмельницького Ukrainian Global Faculty, що представляє собою платформу, яка покликана залучати викладачів з усього світу, щоб надати студентам і викладачам українських закладів вищої освіти доступ до найкращих онлайн-лекцій і майстер-класів всесвітньовідомих науковців і експертів у різних галузях економіки.

Слухачами відкритої лекції стали студенти груп ЕК-3, ЕК-4, ЕК-4к, ЕК-5, ЕК-5к, ЕПМ-20 (спеціальність 051 «Економіка»), груп ФБСМ-8 (спеціальність 072 «Фінанси, банківська справа та страхування») факультету бізнесу та сфери обслуговування, а також аспіранти та викладачі кафедри фінансів та цифрової економіки.

Зокрема, магістри групи ФБСМ-8 прослухали відкриту лекцію в межах освітньої компоненти «Ринок фінансових послуг», магістри групи ЕПМ-20 – «Цифрове підприємництво в дії», а аспіранти спеціальності 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» – «Фінанси, банківська справа та страхування: проблеми та перспективи».

Як послідовник критики неолібералізму та прихильник школи «економічного націоналізму», Ерік Райнерт представив слухачам свої неординарні думки та міркування щодо справжнього економічного розвитку країни, який, на думку науковця, можливий лише за умови поєднання державного втручання, протекціонізму та стратегічних інвестицій, а не лише завдяки забезпеченню умов для вільної торгівлі.

Лектор виявив особливу увагу до економічної системи України. На його думку, безумовно, в якійсь мірі міжнародна торгівля для нашої країни може бути панацеєю в контексті покриття дефіциту в окремих товарах, однак саме розвиток національного виробництва є найбільш правильним курсом для України. Тому найактуальнішим для нашої країни має стати забезпечення розвитку реального сектору економіки та створення якомога кращих умов для реалізації підприємницьких ініціатив. Крім того, це допоможе спинити «відтік мізків» з країни і навіть зацікавити закордонних фахівців працювати в Україні.

Під кінець онлайн-зустрічі Ерік Райнерт відповів на ряд запитань з чату онлайн-зустрічі. Особливо цікаво було почути відповіді експерта на запитання про ті галузі, які прискорять відновлення економіки України після війни, про можливості України як промислового майданчика нових технологій всередині ЄС, а також думку професора щодо розвитку світової економіки на найближчі 20–30 років.

Ерік Райнерт побажав Україні найскорішого відновлення та перезапуску економіки, що неодмінно стане успішним. Кафедра фінансів та цифрової економіки висловлює подяку шановному пану професору за цікаву лекцію і такі корисні поради!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */