Студенти Житомирської політехніки на прем’єрній екскурсії проєкту «Читати Житомир» відбулася на День Музеїв

Shares

Проєкт, що оприявнює урбаністичний українській простір Житомира, започаткований факультетом педагогічних технологій та освіти впродовж життя Житомирської політехніки у співробітництві з Житомирською обласною бібліотекою для дітей та юнацтва і Житомирським краєзнавчим музеєм (Відділ літератури) 18 липня 2023 року, розвивається і триває.

Студенти Житомирської політехніки, які проходили практику на базі Літературного музею, зібрали й впорядкували матеріали про письменників та локації, що входять у перший етап проєкту. Англомовна версія результатів розвідок була представлена на Круглому столі в межах ХІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Current Trends in Young Scientists’ Research» 25 квітня 2024 року.

На відзначення Дня Музеїв, на пропозицію директора Краєзнавчого музею, Романа Насонова, відбулася прем’єрна відкрита екскурсія, яку проводила Людмила Заліщук (літературне псевдо – Людмила Ладослава Лобачова), молодша наукова співробітниця відділу “Житомирський обласний літературний музей” КЗ “Житомирський обласний краєзнавчий музей” ЖОР. До гостей екскурсії долучилися викладачі й студенти Житомирської політехніки, старшокласники Ліцею №2 на чолі з відомою поеткою, натхненницею фестивалю «Шодуарівська Альтанка» Ларисою Паламарчук, житомирські краєзнавці Віктор Канчура та Любов Опанасюк.

Як написала в своєму блозі Лариса Паламарчук, «Кожне місто –  це Всесвіт, в котрому переплітаються долі людей та країни.  Хто жив, творив, писав, розповідав про Житомир і у Житомирі, ми дізнавались на екскурсії. Хтось відкривав для себе нове, хтось почув знайомі імена».

Багато локацій. Та це не все. Житомир – славний своїми людьми. Бо без людей, котрі жили, живуть та будуть жити в ньому, він перетвориться на бездушне поле мовчазних будинків.

Дізнавайся більше. Читай Житомир, як книгу. Бо в ній заховані скарби пам’яті народу.

Дякую своїм учням, що прийшли. Дякую Людмилі, котра розповідала з емоцією свідка подій  минулого.  Читай Житомир, люби своє місто.»

Проєкт розвивається, міцніє, набуває відчутних форм.

За лінком ви можете переглянути відео з концепцією проєкту (Катерина Власюк, студентка спеціальності «Прикладна лінгвістика», група ПЛ-6) та коротку замальовку з екскурсії на День Музеїв.

Шлях, розпочатий пробною екскурсією студентів-ентузіастів 18 травня 2023 року, привів до прем’єрної екскурсії 18 травня 2024 року. Шлях триває! Читаймо Житомир.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */