Участь представників Житомирської політехніки у круглому столі «Презентація оновлених освітніх програм із кібербезпеки»

Shares

Оновлення змісту освіти у галузі кібербезпеки та покращення підготовки молодих фахівців неможливі без залучення всіх зацікавлених сторін, а саме державних структур, приватних компаній, громадських організацій, професійних спільнот та університетів. Саме синергія діяльності перерахованих стейхолдерів призводить до найкращого результату, зокрема, посилення кадрового потенціалу галузі.

З боку держави до цього процесу долучена Державна служба спеціального звʼязку та захисту інформації України, фахівці якої скоординували та разом з представниками інших стейкхолдерів реалізували оновлення нормативної бази у сфері інформаційної та кібербезпеки, зокрема, розробку 6 професійних стандартів та 15 проєктів професійних стандартів. Перед закладами освіти постало питання запровадження цих стандартів у власні освітні програми. Активним провайдером налагодження співпраці між ДССЗЗІ та університетами став проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України».

Саме з метою відображення стану запровадження в університетські освітні програми професійних стандартів та напрацювань проєкту за 2021-2023 роки 26 жовтня 2023 року проєктом у співпраці з ДССЗЗІ було проведено круглий стіл «Презентація оновлених освітніх програм із кібербезпеки». До цього заходу в очному та онлайновому режимах долучилося кілька десятків представників університетів – завідувачів випускових кафедр, гарантів освітніх програм, викладачів, які зацікавлені у модернізації власних програм.

Від Житомирської політехніки у круглому столі в офлайновому режимі взяли участь завідувач кафедри компʼ ютерної інженерії та кібербезпеки Андрій Єфіменко та завідувач кафедри комп’ютерних наук Марина Граф, а онлайн – провідні викладачі кафедри компʼютерної інженерії та кібербезпеки.

На початку заходу перед учасниками виступили Теодора Делл, виконуюча обовʼязки Директора місії USAID в Україні, та Олександр Потій, заступник Голови Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України.

Основна частина заходу відбувалася у вигляді двох панелей:
Панель 1: Презентація розроблених освітніх програм.
Панель 2: Нові професійні стандарти і оновлення освітніх програм у 2024 році.

На Панелі 1 представники чотирьох університетів представили свої напрацювання при започаткуванні та оновленні освітніх програми у 2021-2023 роках. На Панелі 2 представники шести університетів поділилися власним досвідом оновлення наявних освітніх програм з врахуванням вже затверджених професійних стандартів.

В межах роботи Панелі 2 представник Житомирської політехніки Андрій Єфіменко поділився досвідом оновлення університетських бакалаврської та магістерської освітніх програм «Кібербезпека», зазначивши, що підхід університету є ширшим – в програмах враховані як положення професійного стандарту «Адміністратор мереж та систем», так і програми професійних сертифікацій від провідних виробників мережного обладнання, програмного забезпечення та рішень кібербезпеки. Також пан Андрій відмітив позитивний вплив практик врахування професійних стандартів на результати акредитацій освітніх програм.

Обмін ідеями, досягнутими результатами, новими ініціативами, живе спілкування та дискусії у колі однодумців-професіоналів, які забезпечив на круглому столі проєкт, безумовно сприяють у досягненні головного результату – якісної підготовки молодих фахівців галузі кібербезпеки.

Щиро дякуємо Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» за чудово організований та проведений захід.

Кафедра компʼютерної інженерії та кібербезпеки.
Кафедра компʼютерних наук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */