Відбувся Круглий стіл, присвячений Дню Української Державності

Shares

28 липня відбувся Круглий стіл, присвячений Дню Української Державності «Українська держава очима ОУН (у період 1939-1942 рр.)». Це свято є важливим символом єдності, патріотизму, національної самосвідомості та нагадує нам про значущість боротьби за незалежність та право визначати власний шлях розвитку.

У цьому науковому форумі взяли участь викладачі, аспіранти та студенти факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин і факультету педагогічних технологій та освіти впродовж життя.

У виступах та дискусіях обговорювали, як гартувалася ідея української державності на початку Другої світової війни, які концепції отримали продовження, а які відхилені, яке місце займають проєкт Конституції, підготовлений житомирянином М. Сціборським, та інші правові акти, розроблені ОУН (значна частина під проводом Олега Ольжича).

«Саме наші земляки були одними з тих діячів, які стояли на початках формування теоретичних політико-правових засад української державності в цю епоху, а низка проголошених ними положень є актуальними й донині», – зазначив ініціатор цього наукового форуму проректор з науково-педагогічної роботи та інноваційного розвитку Димитрій Грицишен.

Доцент кафедри теорії та історії держави і права Галина Шпиталенко презентувала основні положення проєкту Конституції, розробленого оунівціями. Науковиця наголосила на її оригінальності і при цьому показала, яким чином низка положень змінювалася з часом під викликом буремних подій Другої світової війни.

Аспірантка та громадська діячка Олена Галагуза зауважила на необхідності вивчення лінгвістичних контекстів та особливостях тлумачення різних термінів проєкту Конституції.

До заходу долучився заступник директора Науково-дослідного інституту українознавства Микола Стадник. Аналізуючи соціально-економічну складову Конституції, він наголосив на актуальності низки її положень у сучасній Україні.

Завідувач кафедри філософсько-історичних студій та масових комунікацій Вадим Слюсар у доповіді акцентував на явищі авторитаризму та тоталітаризму у міжвоєнній історії ХХ століття та історичному контексті, в яких вони існували, та їх наслідках для людства.

У ході дискусій учасники дійшли висновку, що правові документи ОУН наразі системно не досліджено, а відтак науковці університету висловили готовність до здійснення таких студій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */