Вебінар «Розвідка кіберзагроз як складова кібербезпеки» від університетського партнера – проєкту USAID

Shares

Вже майже закінчився 2 семестр 2022-2023 навчального року, успішно складена сесія, завершується захист кваліфікаційних робіт, для багатьох студентів вже розпочався період відпочинку та канікул. Проте університетські партнери не дають можливості розслабитися, тримають у тонусі як викладачів, так і студентів, плануючи та проводячи різноманітні професійні заходи.

Одним з таких заходів став вебінар «Розвідка кіберзагроз як складова кібербезпеки» від проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», який відбувся 20 червня 2023 року. До цього заходу від Житомирської політехніки долучилися викладачі кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки та студенти, які здобувають освіту на бакалаврських та магістерських освітніх програмах «Кібербезпека» та «Комп’ютерна інженерія».

Мета цього вебінару – ознайомити студентів з одним із актуальних та важливих напрямків у галузі кібербезпеки, а саме Розвідкою Кіберзагроз (Threat Intelligence), його поточним станом, інструментарієм, перспективами, фаховими вимогами та кар’єрними можливостями для фахівців.

Доповідачем на вебінарі був пан Андрій Манкіш, представник Національного координаційного центру кібербезпеки, фахівець, який має вагомий досвід роботи у багатьох структурах державного та приватного секторів, зокрема, у найбільшій компанії по кіберрозвідці Recorded Future. Модерацію заходу здійснювала пані Олена Кравчук, фахівець з питань вищої освіти з кібербезпеки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»

У своїй доповіді пан Андрій навів визначення Threat Intelligence  від компанії Gartner, яке звучить як «розвідка кіберзагроз – це знання, що грунтуються на фактах, включаючи контекст, механізми, індикатори, наслідки та орієнтовані на дії поради щодо існуючої або нові загрози чи небезпеки для активів.

Ця інформація може бути використана для прийняття рішень щодо реагування на цю загрозу або небезпеку», а також описав та охарактеризував цикл Threat Intelligence та види Threat Intelligence. Окрім того, доповідач розглянув Threat Intelligence як складову циклу забезпечення кібербезпеки. Також пан Андрій розповів багато цікавого про тонкощі професії аналітика Threat Intelligence та її важливість у забезпеченні кібербезпеки організацій та компаній державного та приватного секторів.

Фінальна частина вебінару була присвячена відповідям на питання, які задавали у чаті слухачі. Студентів цікавили питання щодо підготовки, сертифікації, використання навчальних платформ, працевлаштування, за напрямком Threat Intelligence.

Пан Андрій порекомендував сучасну літературу, навів та охарактеризував перелік програм підготовки та професійних сертифікацій, розповів про особливості професійної діяльності.

Щира подяка проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», особисто пані Олені Кравчук та пану Михайлу Чайкіну за чудову організацію та проведення такого цікавого та надзвичайно корисного заходу.

P.S.

    1. Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» організовує подібні події щомісяця, будь ласка, слідкуйте за оголошеннями та долучайтеся.
    2. Посилання на запис вебінару можна отримати за запитом до університетського координатора проєкту.

Координатор проєкту
USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України»
від Житомирської політехніки,
завідувач кафедри компʼютерної інженерії та кібербезпеки,
к.т.н., доцент Андрій ЄФІМЕНКО

Контакти:
E-mail: yefimenko.andrii@gmail.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */