Круглий стіл «Перспективні напрямки розвитку інженерної освіти в галузі інформаційно-вимірювальних технологій»

Shares

09 червня 2023 року в Державному університеті «Житомирська політехніка» відбувся круглий стіл «Перспективні напрямки розвитку інженерної освіти в галузі інформаційно-вимірювальних технологій». Круглий стіл був організований кафедрою метрології та інформаційно- вимірювальної техніки (МтаІВТ) в дистанційній формі.

В роботі круглого столу взяли участь: декан факультету комп’ютерно- інтегрованих технологій, мехатроніки і робототехніки
Громовий О.А., науково- педагогічні працівники кафедри МтаІВТ, представники здобувачів вищої освіти з груп МТ-1м, МТ-2, МТ-3, МТ-4. На зустріч були запрошені та взяли участь у роботі круглого столу зовнішні стейкхолдери – представники державних установ і підприємств метрологічної галузі України та представники промислових підприємств, зокрема: Державне підприємство «Житомирський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» (ДП «Житомирстандартметрологія»); ПАТ «Електровимірювач», м. Житомир; ТОВ «Тестметрстандарт», м. Житомир; Державне підприємство «Івано- Франківськстандартметрологія»; Центр фільтрації води, м. Житомир.

Завідувач кафедри МтаІВТ Заслужений метролог України, д.т.н., професор Подчашинський Ю.О. презентував присутнім освітні програми підготовки бакалаврів та магістрів «Комп’ютеризовані інформаційно- вимірювальні системи» за спеціальністю 175 «Інформаційно-вимірювальні технології», що реалізуються в Державному університеті «Житомирська політехніка» для навчання здобувачів вищої освіти.

В презентації відображено структуру та зміст освітніх програм підготовки бакалаврів та магістрів, перелік навчальних дисциплін, теорій, методів та технологій, що вивчаються, відображено практичну підготовку студентів та надано кваліфікаційну характеристику випускників спеціальності 175 «Інформаційно-вимірювальні технології». Також було надано звіт щодо врахування пропозицій роботодавців, висловлених на попередньому круглому столі в 2021 році.

В ході обговорення зовнішніми стейкхолдерами – роботодавцями було в цілому схвалено презентовані освітні програми «Комп’ютеризовані інформаційно-вимірювальні системи» та навчальні плани підготовки бакалаврів та магістрів за спеціальністю 175 «Інформаційно-вимірювальні технології». Також надано ряд пропозицій щодо їх удосконалення. Зокрема, наголошувалося на необхідності: вивчення сучасних інформаційних технологій та їх використання в комп’ютеризованих засобах вимірювань; досконалого вивчення в рамках дисциплін метрологічної спрямованості тем з невизначеності результатів вимірювань та калібрування засобів вимірювань; удосконалення вивчення іноземної мови за професійним спрямуванням; розвитку навичок вирішення практичних задач в процесі навчання.

Окреслено напрямки розвитку співпраці кафедри МтаІВТ з установами метрологічної галузі та підприємствами регіону, що потребують фахівців з інформаційно- вимірювальних технологій.

Також виступили представники здобувачів вищої освіти з груп МТ-1м, МТ-2, МТ-3, МТ-4 (Магалецький Ярослав, Хомик Ігор, Волинець Юлія, Коваль Анастасія, Мельник Артем), які надали в цілому позитивні відгуки на освітньо- професійні програми та пропозиції щодо удосконалення окремих питань освітнього процесу.

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */