Житомирська політехніка — співорганізатор міжнародної наукової конференції Центру дослідження літератури фентезі

Shares

Житомирська політехніка виступила співорганізаторам міжнародної наукової конференції Інституту Літератури НАН України «Теоретичні аспекти дослідження літератури фентезі: Репрезентації магії у спектрі медіа», що відбулася 19-20 січня 2023.

Захід був організований спільними зусиллями ЦДЛФ при Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України, Державного університету «Житомирська політехніка» й Університету ім. Ататюрка, м. Ерзурум, Туреччина.

Для ЦДЛФ це вже дванадцята з організованих ним наукових зустрічей і друга — за участі іноземних дослідників. Науковці з Центру дослідження літератури фентезі приймали колег з Польщі, Угорщини, Румунії, Туреччини, Італії, Німеччини, Ірландії, Шотландії та США.

Конференція, присвячена теоретичним аспектам вивчення метажанру фентезі є результатом плідної співпраці з аналогічними дослідницькими центрами, зокрема Кошалінської Політехніки, університетів Глазго та Дубліна.

Під час конференції були розглянуті особливості репрезентації і трансформації концепту магії в літературі, малярстві, фотографії, театрі, кіно й на ТБ, у музиці й комп’ютерних іграх. Відтак провідні вчені світу спрямовували свої дослідження від простих питань на кшталт форм візуалізації магії у художніх творах, до складніших (магія у її стосунках із сакральним і профанним).

Хронологія аналізованих творів сягає фольклору і середньовічної літератури, а також дотична до сучасних бестселерів і популярних телешоу.

ЦДЛФ висловлює особливу подяку доценту кафедри теоретичної та прикладної лінгвістики факультету педагогічних технологій та освіти впродовж життя Євгенії Канчуріспівголові ЦДЛФ, за бездоганне невтомне модераторство заходу.

Програма конференції
Збірник анотацій

Звіт про конференцію на сайті Інституту Літератури НАН України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */