Вивчення французької мови у Житомирській політехніці

Shares

Вже третій рік у Житомирській політехніці на факультеті педагогічних технологій та освіти впродовж життя вивчають французьку мову. Французька мова є, поряд з англійською, єдиною мовою, якою розмовляють на 5 континентах 300 мільйонів людей, що ставить її на 5-те місце у світі за кількістю мовців. Франкофонія об’єднує 68 держав та урядів. Французьку мову вивчають понад 750 тис. людей в усьому світі. Її особливо цінують за виразність, мелодійність та романтизм. Знання французької є беззаперечним особистим досягненням , а також, і насамперед, – суттєвою перевагою у навчанні та професійній діяльності.

Які можливості надає володіння французькою? Франція та інші франкомовні країни надають майбутнім студентам безліч можливостей здобути освіту майбутнього. Студенти, які володіють французькою мовою, можуть отримати стипендії французького уряду, які дозволяють навчатися у Франції та в інших університетах, зокрема, Бельгії, Швейцарії та Канади, за магістерськими програмами або в докторантурі з різних дисциплін та отримати диплом міжнародного зразка.

Французька мова відкриває безліч можливостей у бізнесі. В Україні існують представництва понад 160 французьких компаній, на яких працює близько 300 тис. людей, що ставить Францію на 1-е місце в Україні серед міжнародних роботодавців!

Вивчення французької мови відкриває двері до багатої, глибокої та старовинної культури. Вивчаючи французьку мову наші студенти здійснюють культурну мандрівку у світ моди, гастрономії, мистецтва, архітектури та науки. Студенти факультету навчаються перекладати з французької мови на рідну, а також з рідної мови на французьку, оригінальні літературні, суспільно-політичні та загально-технічні тексти.

А для тих студентів, які виявили бажання поглибити свої теоретичні знання та покращити практичні навички, отримані за час навчання, на кафедрі теоретичної та практичної лінгвістики працює науковий гурток «Media Talksfrancophones».

А ось, якими думками щодо вивчення французької мови поділилися наші студенти:

Мельник Анастасія, студентка 4 курсу, групи ПЛ1:

«Французька мова одна з найромантичніших та наймилозвучніших у світі. Однак, не одна з найлегших. Але який же це кайф, коли ти розумієш про що писав Поль Верлен і можеш не лише процитувати його, але й похизуватися власним перекладом його віршів!

На парах ми охоплюємо всі рівні мови: фонетику (працюємо над вимовою), лексику (не лише базову vocabulaire, але й цікаві вирази) та, звісно, граматику. Окрім вивчення мови, інколи здійснюємо  переклад художніх текстів і навіть поезії. Підключаючись на пару, ніколи не знаєш, чим викладач дивуватиме сьогодні: новою скоромовкою, інтерактивними вправами, або завданнями, у яких потрібно проявити фантазію.

Окрема насолода – робота у науковому гуртку. Переглядаючи різні медіа французькою і обговорюючи їх з такими ж “франкофонами”,навіть і не помічаєш як заглиблюєшся у вивчення мови.».

Маслова Даша, студентка 4 курсу групи ПЛ1:

«Вивчення французької мови — це справжнє поєднання креативного викладу матеріалу та задоволення від набуття глибоких теоретичних знань, без яких не обійдеться спілкування закордоном. Зокрема, важкий граматичний матеріал та лексика відпрацьовуються не тільки через вправи на граматику/лексику, а і у креативних завданнях — складання діалогів, вигаданих розповідей з максимальним використанням лексики, переклад тематичних текстів для відточування перекладацьких навичок та стратегій. Окремо слід зазначити переклад поезії з французької на українську. Цей вид діяльності гарно вписується у цю дисципліну: вона дає волю уяві, можливість відпрацювати власний стиль перекладу та просто покреативити.

Студент і викладач — справжні друзі. Іскри в очах можна побачити в обох Викладач мотивує та заохочує студента до вивчення та пізнання мови, а студент, в свою чергу, дає максимальний фідбек викладачеві. Це діалог, який приносить користь обом.».

Рябчун Євгеній, студент 4 курсу групи ПЛ-2:

«Я вивчаю французьку вже третій рік. Загалом, мені дуже подобається спосіб вивчення мови та її подачі. За увесь цей період, я для себе з’ясував, що не така вона вже й складна, адже до університету, я й гадки не мав, що це за мова. З першого дня, я зрозумів, що мені це під силу і я буду її вивчати. А зараз, я гадаю, що це стане моїм козирем у житті. Саме тому я свідомо роблю акцент на вивченні французької в університеті. Пари завжди цікаві та не напряжні. Але я не розумію, чому вона йде третьою іноземною. Та в цілому все супер.».

Малюзенко Анна, студентка групи ПЛ-6:

«Я вивчала французьку мову у школі, тому дуже зраділа тому, що продовжу опанування французькою в університеті. Адже я добре розумію переваги знання цієї мови. Завдяки інтерактиву, чіткому поясненню матеріалу, заохоченню студентів до творчих проєктів, під час занять ніколи не буває нудно й опанування мовою проходить з легкістю, у комфортній атмосфері. Також я з задоволенням відвідую заняття наукового гуртка «Media talksfrancophones», в ході яких я маю можливість розвинути свої комунікативні навички та вміння.».

Янчикова Анастасія, студентка спеціальності 242 «Туризм», група ТЗ-6:

«Я познайомилась із французькою мовою зовсім нещодавно, проте вона мене надихає! Я навчаюся на Туризмі на випускному 4 курсі бакалаврату. За цей час я вивчала тільки англійську мову, але дуже хотіла вивчити й іншу. Було не легко долучитись у нову, не знайому для мене групу, тим паче, що там навчались студенти перекладачі, деякі із яких вивчали мову раніше, але я вирішила ризикнути та спробувати.

  Я була приємно вражена рівнем французької мови та стилем викладання нашої викладачки, адже дуже багато залежить у вивченні нової мови від людини яка навчає. Я поринула у світ французької із задоволенням. Я завжди відповідально ставлюся до навчання, тому вже маю певні здобутки у вивченні французької мови.».

Якщо міркування наших студентів вас зацікавили та надихнули, приєднуйтесь до великої спільноти тих, хто розмовляє французькою! Ласкаво просимо! Bienvenue !

Тому вивчення французької мови підчас здобуттяпочаткової та середньої освіти може стати справжньою перевагою!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */