Участь викладачів кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки в професійному заході

Shares

29 вересня 2022 року під егідою асоціації Digital Ukraine у взаємодії з провідними українськими та міжнародними компаніями та фахівцями-експертами відбувся професійний захід «Кібервійни 2022. Кібербезпека та інформаційна безпека бізнесу та держави під час війни».

У тригодинному онлайн-марафоні взяли участь керівники спеціальних підрозділів з кібербезпеки, власники та інвестори, відповідальні спеціалісти підприємств та організацій всіх форм власності та інші зацікавлені особи. До події також долучилися провідні викладачі кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Державного університету «Житомирська політехніка» Єлизавета Байлюк, Олександра Покотило, Ольга Дячук, Олександр Пірог, Юрій Бродський, Андрій Єфіменко.

Протягом унікального інтерактивного заходу учасники мали змогу не тільки дізнатися актуальний стан справ з питань захисту від кіберзагроз в Україні та світі від десяти експертів-практиків в сфері кібербезпеки та інформаційної безпеки, але й отримати практичні рекомендації щодо захисту інформаційних активів від зловмисних дій з боку кібервійськ російської федерації, що несуть загрози в тому числі об’єктам критичної інфраструктури держави.

Перший спікер цього заходу зупинився на питаннях, яким в даний час на підприємствах не приділяється достатньої уваги, це підбор персоналу та технічний захист інформації, в тому числі захист від спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Євген Поремчук розповів про сучасні реалії війну в кіберпросторі між Україною та росією.

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов торкнувся питань інформаційної безпеки закладів освіти на матеріалі закладів, що пережили окупацію, нормативних аспектів цього захисту. Розповів про те, що не завжди зайва відкритість доречна під час війни, які наслідки відеозаписів службових осіб на захоплених територіях та про заходи безпеки в навчальних закладах в умовах воєнного стану.

Джек Тінкер, консультант з безпеки та бізнес-юрист з Німеччини, поділився реаліями захисту критичної інфраструктури на досвіді його країни та як цей захист відбувається на нормативному рівні.

Експерт з кібербезпеки Михайло Чайкін повідомив про те, які зрушення в Україні відбуваються в законодавчій сфері щодо кіберзахисту критичної інфраструктури.

Олексій Севонькін з Octava Defence поділився досвідом надання послуг Security as a Service та що робити якщо не вистачає ресурсів для здобуття необхідної кіберстійкості.

Владислав Трофименко з компанії AVTOR довів до аудиторії які можуть бути перші кроки до забезпечення безпеки бізнес-процесів у цифровому офісі та навів приклади тих технічних засобів та розробок, що вони пропонують для захисту – USB, контактні і безконтактні токени та картки.

Михайло Кудрявцев із ІТ-Інтегратора виступив з доповіддю «Будуємо Кібербункер» та розповів про нюанси захищеного збереження даних.

Роман Шаповалов доторкнувся до проблеми врахування ризиків та забезпечення безвідмовного функціонування для онлайнових Веб-ресурсів групи Starlight Media, що постали перед компанією з початком повномасштабного вторгнення.

Павло Лісовський з Megatrade продовжив тему збереження даних та заглибився в сферу захисту хмарних інфраструктур.

Участь викладачів Житомирської політехніки у заході надала можливість почути бачення професійної спільноти на актуальні питання кібербезпеки в умовах війни та можуть бути використані у викладанні курсів «Нормативно-правове забезпечення кібербезпеки», «Управління кібербезпекою», «Хмарні технології», «Кібероперації», «Системи технічного захисту інформації», «Захист інформації в комп’ютерних системах та мережах», «Комплексні системи захисту інформації», які є складовими бакалаврських та магістерських освітніх програм «Кібербезпека».

Кафедра комп’ютерної інженерії та кібербезпеки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */