Прикладні лінгвісти Житомирської політехніки долучилися до розробки Генерального регіонально анотованого корпусу української мови (ГРАК)

Shares

Нещодавно відбулася лекція за участю провідного лінгвіста, кандидата філологічних наук, співрозробниці Генерального регіонально анотованого корпусу української мови (ГРАК) Марії Олексіївни Шведової.

Наразі це найбільший загальнодоступний корпус української мови, анотований вручну. Обсяг корпусу – понад 600 млн. слововживань, корпус охоплює період з 1816 р. по 2021 р. і містить понад 100 тисяч текстів різних жанрів, близько 27 тисяч авторів. Корпус призначений для здійснення лінгвістичних досліджень з граматики, лексики, історії української літературної мови, а також для використання під час укладання словників та граматик.

Під час лекції Марія Шведова розповіла про особливості корпусу ГРАК, його структуру, принципи укладання й розмітку, а також наголосила на особливостях автоматичної обробки текстів корпусу. Зазначимо, корпус є важливим ресурсом для вивчення мови на високому рівні, для підготовки навчальних матеріалів, підручників, академічних словників та вправ з використанням прикладів з реальних текстів з урахуванням частотної сполучуваності тощо.

Учасниками онлайн-зустрічі були студенти 3 курсу освітньої програми «Прикладна лінгвістика», які надалі під керівництвом доцента кафедри теоретичної та прикладної лінгвістики Черниш О.А. долучатимуться до поповнення та вдосконалення корпусу, підвищуючи свою професійну компетентність.

Висловлюємо вдячність Марії Шведовій за актуальну лекцію та  сподіваємося на подальшу співпраці!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */