У ЖДТУ офіційно розпочав роботу Центр розвитку професійної кар’єри

Shares

Народний депутат України, заступник голови облдержадміністрації, депутати міської та обласної рад, представники сфери бізнесу регіону та інші почесні гості  28 жовтня взяли участь в офіційному відкритті Центру розвитку професійної кар’єри у Житомирському державному технологічному університеті.

“Ми сучасний навчальний заклад, де студенти здобувають освіту на 5 факультетах, маємо економічні, технічні та ІТ-спеціальності.  У нас діє дуальна система навчання, завдяки якій було змінено навчальні плани, відкореговано їх до потреб роботодавців. Сьогодні наше завдання не лише забезпечувати студентів якісними знаннями, вміннями та навиками, але й подбати про те, аби вони могли влаштуватися на роботу за фахом, – зауважив під час вступного слова ректор Житомирського державного технологічного університету Віктор Євдокимов. – Протягом минулого року було зроблено чимало в цьому напрямку і відкриття цього Центру — це результат нашої спільної роботи з партнерами. Появу Центру ми анонсували у травні 2016 року під час проведення у Житомирі форуму роботодавців та ярмарку вакансій, запустили сайт, взялися наповнювати його  корисною інформацією. Ми побачили, що необхідність створення відповідної платформи, офісу для співпраці є і у потенційних роботодавців, і у студентів та випускників нашого ВНЗ, та, власне, і у самого технологічного університету. На заході вже присутні представники 35 підприємств та компаній регіону, з якими у нас налагоджені контакти і для яких Житомирський державний технологічний університет стане базою для підбору висококваліфікованих молодих працівників з подальшим забезпеченням для них усіх належних умов праці. Ми завершуємо роботу над формуванням стратегії університету на найближчі роки, де усі ці моменти вже будуть враховані”.

Віктор Євдокимов наголосив, що Центр розвитку професійної кар’єри у ЖДТУ працює щоденно, тут довідкову інформацію та будь-які консультації відвідувачам надають чотири співробітники. Для студентів технологічного університету з початку навчального року провели ряд зустрічей із партнерами Центру, які презентували свої підприємства та компанії, розповіли про види діяльності, продукцію/послуги, озвучили список вакансій та вимоги до кандидатів на посади, тощо. Разом з тим, у рамках діяльності Центру відбуваються екскурсії на підприємства, обмін досвідом між представниками сфери бізнесу та викладачами і науковцями ЖДТУ, узгодження навчальних програм і планів відповідно до актуальних потреб ринку праці, тощо.

Керівник Центру Юлія Богоявленська пояснила, що мета його діяльності  – забезпечення ефективної зайнятості випускників та студентів ЖДТУ, що відповідає потребам ринку праці, завдяки інтеграції бізнесу та університетського середовища. Таким чином вдасться вирішити ряд проблем для регіону (уповільнення зовнішньої трудової міграції молодих фахівців), для роботодавця (підготовка фахівців під потреби роботодавця завдяки розвитку дуальної освіти) і для самого навчального закладу (працевлаштування випускників).

Результати і переваги такої співпраці між ЖДТУ та представниками сферу бізнесу Віктор Євдокимов  представив на прикладі трьох підприємств та компаній регіону, з якими у них склалися партнерські відносини: Коростенський завод МДФ, ІСМ Україна, Дансько-Українське підприємство DANICO Ltd.

«Сьогоднішній захід – це великий крок у майбутнє, – переконливо сказав заступник голови Житомирської ОДА Ярослав Лагута. – Сподіваюсь, що не лише на відкритті, але і у роботі Центру будуть використовуватися сучасні методи, технології і підходи. З одного боку, багато випускників не можуть знайти роботу. З іншого – роботодавці мають велику проблему з пошуком якісних кадрів. Тому Центр і покликаний якісно і сучасно поєднати студентів і роботодавців. Відтепер у Житомирському державному технологічному університеті, випускником якого, між іншим, і я був, можна більше дізнатися про працевлаштування та співпрацю з бізнесом області».

Схвальними відгуками щодо  появи такого Центру поділилися народний депутат України Борислав Розенблат і депутат обласної ради Олена Галагуза.

«Одразу хотів би подякувати колективу цього навчального закладу за таку прекрасну ініціативу. Представники влади, підприємці та заклади освіти мають співпрацювати задля побудови майбутнього нашої країни, – сказав нардеп ВРУ Борислав Розенблат. –  Я знаю, що потужні підприємства нині відчувають кадровий голод. Це пов’язано з тим, що талановита молодь просто виїздить за кордон. Ми маємо це зупинити.  Після закінчення ВНЗ людина вже готова працювати і має не лише теоретичні, але й практичні знання.  Втім, така людина, маючи диплом про освіту в руках, не має  впевненості у завтрашньому дні. Відкриття   Центру може виправити цю ситуацію, адже така співпраця вигідна не лише студентам, але й роботодавцям. Знаючи свої потреби, підприємці можуть починати відбір молодих спеціалістів ще під час навчання, готувати, зрощувати і поступово адаптувати до майбутньої роботи. Приємно бачити на заході керівників провідних підприємств міста та області. І, я вважаю, що це реальний крок у напрямку розвитку регіону та країни завдяки залученню до цього процесу молодих фахівців нашого Житомирського державного технологічного університету».

Депутат облради Олена Галагуза зізналася, що у ЖДТУ навчалися і продовжують навчатися її друзі, а цьогоріч вступив ще й чоловік — учасник АТО, тут працюють її однокласники та одногрупниці.

“Безумновно, створювати такі Центри при університетах і налагоджувати співпрацю між освітою та бізнесом зараз вкрай необхідно. Але при цьому важлива також комунікація шкіл та  ВНЗ, якої, на жаль, на достатньому рівні немає. Тому як депутат обласної ради буду ініціювати  відповідний проект. Ми маємо сприяти тому, аби школярі робили правильний вибір професій, а кращі студенти потім не тікали за кордон, бо в області є потужні підприємства, яким потрібні гарні фахівці”, – відзначила Олена Галагуза.

Разом з іншими гостями депутати приєдналася до урочистого відкриття Центру. Ректор ЖДТУ Віктор Євдокимов разом із студентським ректором Олексієм Жигадло та фінансовим директором «Коростенського заводу МДФ», директором Української холдингової лісопильної компанії Катериною Самчук перерізали стрічку.

У рамках відкриття Центру ЖДТУ підписав ще два договори про співпрацю з підприємствами – «Коростенським заводом МДФ» та ТОВ «ІСМ Україна».

Катерина Самчук розповіла, що вже зараз на їхньому підприємстві працює 100 випускників Житомирського державного технологічного університету і подякувала керівництву навчального закладу за їх належний рівень підготовки. У червні цього року була презентована спільна освітня програма «Коростенського заводу МДФ» з Житомирським державним технологічним університетом, в рамках якої  студенти та випускники отримають можливість навчання на новітніх виробничих процесах та працевлаштування за фахом на сучасному виробництві європейського рівня. Студенти вивчають автоматизовані виробничі процеси  безпосередньо на підприємстві.

Директор ТОВ «ІСМ Україна» Дмитро Антонюк теж поділився, що у нього  працює чимало студентів та випускників ЖДТУ. Він також вважає, що необхідно не лише забезпечувати умови для працевлаштування молодих фахівців у своєму місті чи області, але й працювати над тим, аби випускники шкіл вступали на навчання у ВНЗ свого регіону, а не їхали у  столицю чи за кордон. Антонюк розповів про власний досвід профорієнтаційної роботи у навчальних закладах Житомира і стимулювання студентів залишатися працювати у  місті завдяки виплаті їм стипендії компаніями, що зацікавлені у таких фахівцях.

Технічний директор ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна» Славомір Качмарек наголосив, що сьогодні на їхньому новому  підприємстві у Житомирі  працює більше двох тисяч співробітників, але особливо відзначає саме випускників технологічного університету.

Презентуючи свої плани на найближчий час, він окреслив наміри збільшити штат працівників удвічі, а допомогти у цьому якраз може подальша співпраця з ЖДТУ.

Керівник проектного офісу GIZ у м. Житомир Марія Байда у своєму виступі зосередила увагу на нещодавньому проекті, що проводився протягом трьох днів у центрі міста при підтримці міськради, де активну участь взяли викладачі та студенти Житомирського державного технологічного університету.

Під час відкриття Центру для студентів ЖДТУ представники компаніїй провели презентації та майстер-класи у навчальних аудиторіях.

Захід відбувся за участю 35 провідних компаній області (м. Коростень, м.Черняхів, м.Житомир), України (м. Київ, м. Луцьк, м. Кам’янець-Подільский), міжнародних партнерських організацій (Німеччина, Швейцарія) та 7 установ, зокрема:

  • Виробничих підприємств: «Коростенський завод МДФ», Українська холдингова лісопильна компанія (м.Коростень), ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна», ТОВ «Кромберг енд Шуберт Житомир», ТОВ «Даніко», ТОВ «ЕКТА», ТОВ «РЕК», ТОВ «Обербетон Україна», ТОВ «Візаж», ПАТ «УКРТРАНСГАЗ», Компанія «ПАК-ТРЕЙД», ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат», ПАТ «Вібросепаратор», ПП «Науково-виробниче підприємство «Промекс», ПАТ«Подільський цемент»;
  • Автопромислових підприємств: «Тойота Центр Житомир «Стар-Кар», «АИС Автоцентр Житомир»;
  • ІТ-компаній та підприємств сфери інформатизації та автоматизації: ТОВ «ІСМ Україна», ТОВ «Viseven Europe OU», ТОВ «GRAPPS», ТОВ «Ignite», ТОВ «Телеконтакт Житомир», ТОВ «Енкон»;
  • Холдингових та аутсорсингових компаній: «АСНОВА Холдинг», «Rost Outstaffing»;
  • Фінансових установ: Житомирське РУ ПАТ КБ «ПриватБанк»;
  • Інфраструктурних підприємств: ПАТ «Житомироблпаливо», ТОВ «Магія комфорту»;
  • Комунальних підприємств: КП Житомирської міської ради «Житомиртеплокомуненерго»;
  • Туристичних організацій: Клуб мандрів «Патріот»;
  • Підприємств торгівлі: ТОВ «Полісся-Продукт»;
  • Наукових установ: Інститут надтвердих матеріалів ім. В.М. Бакуля НАН України;
  • Органів влади: Житомирська обласна державна адміністрація, Житомирська міська рада;
  • Міжнародних проектних установ: Проектний офіс GIZ;
  • Представників депутатського корпусу: Народний депутат України, депутат Житомирської обласної ради, депутат Житомирської міської ради.

 

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */