Студенти із ЖДТУ можуть пройти стажування на підприємствах Німеччини

Shares

Більше 6 тисяч студентів з України наразі навчаються в Німеччині. Частина з них залишається там, влаштовується на роботу і заводить сім’ї.  Про це під час зустрічі у Житомирському державному технологічному університеті 24 вересня розповіла Др.Гізела Ціммерманн керівник інформаційного центру DAAD в Києві. Зокрема,  рамках презентації у вузі програм міжнародної академічної мобільності вона розповіла про можливості Стипендіальної програми німецької економіки  та конкретно про вимоги до вступників у німецькі виші.

«Ми маємо свої предстаництва у різних куточках світу, здебільшого у Східній Європі, де інтерес до навчання в Німеччині дуже великий, – констатує Др.Гізела Ціммерманн.  – Також маємо офіс у Києві та представників у різних містах України. Вже маємо напрацювання у галузі інженерії зі столичнми вузами, а також університетами Львова, Донецька. Окремо працюємо у галузі політології, германістики. Наразі завітали до Житомирського державного технологічного університету і сподіваємося, що наша інформація зацікавить студентів, адже вони мають реальний шанс здобути освіту за кордоном, маючи певний рівень знань і володіючи іноземною на достатньому чи високому рівні».

Керівник інформаційного центру DAAD пояснила, що треба робити студенту з України, аби навчатися в Німеччині. Каже, що треба попередньо усю інформацію переглядати на офіціних сайтах навчальних закладів. Обирати для себе найбільш підходящу програму, подавати анкети, заповнювати аплікаційні форми, надавати документи про здобуту освіту в Україні і т.д, а також не обійдеться без тестування та іспитів на знання мови. Окремо оприлюднюють умови для тих, хто хоче навчатися на «магістратурі».

У своєму виступі Др.Гізела Ціммерманн  нагадала і про типи німецьких вузів, плату за навчання і стипендії для закордонних студентів, додаючи, що завжди можна знайти різні безкоштовні програми, які беруть на себе значну частину витрат студентів.

Про практику українських студентів на підприємствах Німеччині в Житомирському державному технологічному університеті цього ж дня розповідав  Мартін Ройтер – представник Торгово-промислової палати України. У Житомирі він уже бував раніше, останні кілька років працює в Києві, але попередньо мав досвід роботи і  в DAAD, і в громадській організації MultiKultiUA, про  діяльністья кої розповідали згодом.

«Якби я був студентом в Україні, то об’їздив би увесь світ. Насправді, тут є стільки можливостей для навчання і стужування за кордоном, – каже Мартін Ройтер. – У Житомиському технологічному університеті дуже потужний міжнародний відділ, там працюють активні люди, є потенціал. Саме тому я зараз і знаходжуся в цьому вузі, адже бачу тут потенційних партнерів для співпраці. Ми віримо в Житомирі  і це місто нам дуже цікаве. Сподіваємося, що вже наступного разу до Німеччини на стажування поїдуть і житомирські студенти. Принаймні усі передумови для цього і хорошу мотивацію вони вже мають.  Зараз за кордоном уже перебувають 25 студентів з  Києва, Сум, Донецька, Львова та Ужгорода. Крім безпосереднього стажування, вони  відвідують ряд офіційних зустрічей із представниками владних та бізнесових кіл. Стажування триває 4-5 місяців. Стипендія від програми 550 євро в місяць, але за бажанням компанії можуть також виплачувати стипендії – це додаткові кошти. Подаватися на участь у програмі можуть студенти (починаючи з третього курсу), аспіранти і випускники (до 18 місяців після закінчення навчального закладу) віком до 30 років. Загалом програма для усіх спеціальностей, але це переважно стосується ІТ-сфери, інженерії, банківської справи, журналістики менеджменту та управління. Програма покриває все – проїзд, проживання. Остаточне рішення про відбір кандидатів на стажування приймають представники німецьких компаній та фірм, а наше завдання відібрати кращих».

Про можливості стажування  в межах німецьких державних програм ZAV, ZAV2, ZAV3 та  студенти і аспіранти ЖДТУ  дізналися від  представників організації «MultiKultiUA».

Нагадаємо, що в рамках  тижня міжнародних програм у ЖДТУ  співробітники  відділу міжнародних зв’язків та гості, окрім німецьких програм академічної мобільності та стажувань, висвітлювали   особливості підготовки документів та основні вимоги таких програм як: міжнародного Вишеградського фонду (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина),  національної стипендіальної програми Уряду Словаччини, Програми «Visby» (Швеція), Еразмус (Joint Master Degrees, SALTO-Youth (Країни ЄС)), Стипендіальні програми Уряду Франції, програма ім. Фулбрайта (США), програма австрійської академічної спілки (Австрія), а також дві турецькі програми академічної мобільності – програма Тубітак (Tübitak) та Мевлана (Туреччина).

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */