У ЖДТУ відкрили центр азербайджанської мови, культури та історії

Shares

Дізнатися більше про історію і культуру Азербайджану можуть студенти, викладачі та  відвідувачі Житомирського державного технологічного університету. Днями у вузі відкрили центр  українсько-азербайджанської співпраці у сфері освіти, науки та культури.

На захід завітали представники азербайжанської діаспори та Посольства Азербайджанської Республіки в Україні.

На порозі ЖДТУ делегацію зустрічали з короваєм студентки в національному вбранні, а ректор Петро Мельничук вітав поважних гостей на поліській землі. Згодом вони урочисто перерізали стрічку та обмінювали планами про подальшу спільну діяльність.

«Ви бажані друзі, бажані гості, і бажаними є ваші студенти у нашому університеті», – зазначив Мельничук та зауважив, що нині в ЖДТУ є один студент – представник Азербайджанської Республіки, який має гарні успіхи у навчанні. Також ректор нагадав, що вже зараз Житомирський технологічний університет має контакти із трьома вузами Азербайджану та ще десятками вишів по всьому світу.  Сподівається, що з появою центру ця співпраця лише посилиться.

Перший секретар Посольства Азербайджанської Республіки в Україні Асім Османов наголосив, що відкриття культурного центру в університеті – це підтвердження українсько-азербайджанських дружніх стосунків. За словами голови Всеукраїнської громадської організації «Об’єднана діаспора азербайджанців України» Хікмета Джавадова, крім Житомира, такі центри є лише у столиці.

«Це не перший такий проект в Україні, а шостий за рахунком – у Києві є п’ять таких культурних центрів. І ці культурні центри служать для розвитку стосунків між Україною та Азербайджаном», – підкреслив Хікмет Джавадов.

Голова Житомирського обласного представництва ВГО «Об’єднана Діаспора Азербайджанців України» Радж Гасімов розповів, що відтепер у Житомирі кожен бажаючий може вивчати азербайджанську мову, адже на базі новоствореного в ЖДТУ центру освіти, науки та культури діятимуть курси з вивчення азербайджанської.

«Курси азербайджанської мови є і в школі №17 – на вихідних там навчають маленьких діток. Вчителька, яка викладає там, викладатиме і тут. Є спеціальні книги, з яких можна вивчати і культуру, й історію. Кожен, хто бажає вивчати азербайджанську мову, може звертатися до нашої діаспори за адресою: вул. Щорса, 81. Там приймуть, запишуть та відправлять на безкоштовні курси», – каже Радж Гасімов.

Під час виступів представники азербайджанської діаспори висловлювали підтримку українському народові через ситуацію на Сході країни і відзначили, що такі ж трагічні події в них свого часу були викликані  Карабахською війною.

Деяку інформацію про Азербайджан, досягнення та керівників цієї країни, історичні відомості можна прочитати на стендах у центрі при ЖДТУ. Там також знайшлося місце для національної символіки двох країн. А от  державні гімни України та  Азербайджанської Республіки можна було двічі почути на заходах з нагоди відкриття центру. Лунали музичні подарунки українською мовою від студентів Житомирського державного технологічного університету та азербайджанською співала студентка столичного вузу.

Ректор Петро Мельничук вручив усім гостям подяки за сприяння у створенні центру українсько-азербайджанської співпраці у сфері освіти, науки та культури. Відповідну відзнаку отримав й очільник ЖДТУ, а також проректори – Віктор Євдокимов та Оксана Олійник.

DSCF6925 DSCF6927 DSCF6928 DSCF6939 DSCF6944 DSCF6974 DSCF6984

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */