Житомирським школярам в технологічному університеті розповідали про технічну творчіть та програмування

Shares

З Житомира 14 грудня стартувала серія зустрічей в рамках проекту  ‪#‎RoboTechMeetUp, задяки якому школярі у різних містах зможуть змалечку опановувати основи програмування та  знайомитися з корисними роботами.

Близько року тому подібний «Робоклуб» в Донецьку запустив Іван Шихат-Саркісов і він успішно діяв аж до липня, але через ситуацію на Сході країни і учасники клубу, і сам ініціатор змушені були переїхати.

Нині Іван мешкає у Вінниці і  сподівається, що подібні зустрічі та презентації допоможуть йому знайти однодумців, які візьмуться втілювати таку ідею в себе в місті.

Зі своєї сторони Шихат-Саркісов обіцяє співпрацю по різних напрямках – допомагати із   необхідним приладдям, консультувати, знайомити з потрібними людьми, приїздити на заняття особисто.

Про все це, а також детальніше про сам проект він розповів житомирським школярам та відвідувачам й співробітникам «Центру науково-технічної творчості для учнівської молоді» на заході у Житомирському державному технологічному університеті.

Випускник факультету інформаційно-компютерних технологій ЖДТУ Дмитро Антонюк, який нині працює у сфері ІТ, розповідає, що давно шукав подібні проекти, але до цього потрапляв лише на комерційні. Майже  рік слідкував через інтернет-ЗМІ за волонтерською освітньою діяльністю Івана, а коли дізнався, що  той переїхав до сусідньої Вінниці вирішив запросити до Житомира.

Дмитро також пояснює, що його компанія готова надавати допомогу тим, хто відгукнеться на пропозицію працювати з дітьми у напрямку технічної творчості. Вже фактично вирішили питання із приміщенням та й з фінансами проблем теж не має виникати, тому як швидко в місті зявиться гурток, секція чи клуб, де вчитимуть програмувати на прикладі звичайних конструкторів, залишить лише від того, коли знайдуть фахівця для цього.

 

Відвідувати такий заклад діти зможуть безкоштовно, а чим там займатимуться Іван вже розповів на зустрічі в ЖДТУ.

Зізнається, що необхідні конструктори та елементи для роботи у своєму донецькому клубі купував за кошти, які йому пожертвували користувачі соцмереж, де поширив пост про ідею та необхідну суму. Згодом робочого матеріалу стало більше і дещо вже встигли оглянути та перевіри й майбутні житомирські програмісти.

Спочатку вони прослухали лекцію про те, чому важливо розповідати про програмування навіть першокласникам, а потім і самі взялися за створення по інструкції своїх перших роботів.

«Сьогодні роботодавцю зі сфери  розробки програмного забезпечення мало прийти у будь-який вуз, де навчають на програмістів, і взяти собі найкращих студентів 3-4 курсів, – впевнений Іван. – Програмістів треба виховувати зі шкільної парти. Програмувати – це по суті вже те саме, що вміти читати й писати. В майбутньому ці навички будуть дуже затребувані, адже вже зараз фахівців-програмістів не вистачає. Батьки повинні підтримувати інтерс своїх дітей до конструкторів, створення моделей, бо це не лише пізнавально, а й розвиває безліч додаткових можливостей. Можна купити конструктори українського чи китайського виробництва, вони по ціні наче доступні, але по якості багато браку. В цьому плані продукція компанії «Lego» беззаперечна по всіх парметрах і вони відносно не старіє, тому можна користуватися років 10, починаючи з дитинства,  і ще навчаючись у технічному вузі використовувати. Мені не платять за рекламу цієї компанії і навіть не знають про моє існування, але просто констатую дійсність, підтверджену фактами. З одного набору деталей можна скласти 10-12 базових моделей, але додавши до них ще кілька деталей, мотори чи датчики, що дозволяє так званим будматеріалам взаємодіяти між собою, ми отримуємо (більш складного) робота. Саме цим і займалися ми з дітьми у «Робоклубі». Також створювали якісь анімації, власні проекти, які не лише підвищували зацікавленість дітей, але й давали їм якусь впевненість в собі. Гадаю, що зробити щось подібне в Житомирі цілком реально».

На підтвердження своїх слів про важливість подібних занять для дітей шкільного віку Іван продемонстрував відеоролики та трохи додаткової інформції з досягненнями львівського школяра Любоміра Даха, який співпрацює з Іваном у освітньому проекті про технічну творчість technic.in.ua та їхніх ровесників з усього світу, які в один момент відкрили для себе технічну творчість та програмування.

Зацікавленість захід викликав у співробітників ЖДТУ, серед яких проректори Оксана Олійник, Віктор Євдокимов та декант ФІКТу Андрій Морозов  разом з колегами.

Вони впевнені, що  здобуті у такий спосіб знання про програмування у школярів добре засвоюватимуться і майбутню професію вони обиратимуть більш усвідомлено, бо розумітимуть як і з чим їм доведеться працювати.  Профільне навчання у вузі лише збільшить їхні шанси для гарного старту у професійному зростанні

 

Прес-сслужба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */