Кмитівський музей придставив свої картини та скульптури у ЖДТУ

Shares

На тиждень студенти й викладачі, а також всі гості  Житомирського державного технологічного уінверситету наблизилися до мистецтва, адже з 8 по 13 грудня свої роботи тут представляє Кмитівський музей образотворчого мистецтва ім.Й.Д.Буханчука.

Експозицію під назвою «Мистецтво кінця 20 –  початок 21 століття» складають 34 роботи соцреалізму та сучасного мистецтва.

Зокрема, можна оглянути графіку, портрети, скульптури, пейзажі, декоративно-ужиткове мистецтво, але це лиша частина музейного фонду, бо ж в Кмитові на Житомирщині картин та експонатів у рази більше – аж три тисячі.

Заступник директора музею з наукової роботи Борис Турта пояснює, що подібні заходи часто проводять спільно з вишами і з ЖДТУ в цьому плані склалася найкраща співпраця.

Музей не просить ніяких коштів за свої послуги, але лише просить забезпечити належні умови для представлення робіт і забезпечити необхідним транспортом.

Працівники музею разом із кафедрою культурології технологічного вузу проводять на базі виїзної виставки у просторому приміщенні практичні заняття і розповідають детально про кожну роботу, умови її творення і безпосередньо автора.

Борис Іванович розповідає студентам, який портрет був створений на замовлення, а точніше вимогу часу, а який дісно –  прояв уяви і таланту художника.

Загалом Турта називає мистецтво творінням природи, а художник в цьому процесі лише посередник. Його завдання зафіксувати момент, в який він заклав естетичну духовність. Надалі кожен твір мистецтва потребує глядача.

Саме таких вдячних глядачів музейники завжди знаходять серед студентів, які не завжди мають можливість приїхати на місце основної локації закладу, а у такий спосіб хоча б частково знайомляться із надбанням українських талантів.

Турта впевнений, що сучасне мистецтво багато в чому виграшне, бо не треба дотримуватися чиїхось вказівок, правил – свобода творчості. Разом з тим, хибно вважати, що нинішні художники  не здають своїх поціновувачів у майбутньому.

Нагадаємо, що Кмитівський музей образотворчого мистецтва імені Й. Д. Буханчука —   важливий культурно-просвітній осередок району та області, цінне й велике зібрання витворів  радянського мистецтва, зокрема у стилі  соцреалізму, а також  унікальний сільський художній  музей. Фондове зібрання Кмитівського музею  нараховує понад 3 000 експонатів. Музей знайомить з творчістю  митців різних поколінь.

 

Прес-служба Житомирського державного технологічного університету

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */