Лекція-дискусія від радниці депутата в Європарламенті Тетяни Акер

Shares

11 червня 2024 року відбулася онлайн лекція від Тетяни Акер – українки в європейській політиці, радниці депутата Європарламенту. В форматі лекції-діалогу здобувачі освіти факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин поговорили про структуру Європейського Союзу та систему прийняття рішень, а також про загрози і ризики для країн ЄС від вступу України.

Тетяна поділилася досвідом своєї роботи як «судді» законопроєктів і звернула увагу, що одним з викликів є врахування одночасно інтересів партії та інтересів країни, яку представляєш. Розповіла про участь у технічних перемовинах щодо обговорення законопроектів між радниками Європейського парламенту, Європейською Радою та Радою ЄС.

«Гарне законодавство – це, коли ніхто не задоволений». Адже компроміс – це основний інструмент Європейського парламенту.

Здобувачі освіти ознайомилися з результатами виборів до Європарламенту та дізналися, що сьогодні на порядку денному стоїть питання призначення на головні посади в ЄС, що може вплинути і на функціонування НАТО.
Цікавим питанням було те, що відбудеться, коли Україна вступить до ЄС? Україна буде мати вагомий вплив у прийнятті рішень, адже чисельність населення впливає на кількість представників в органах ЄС.

Також Тетяна розповіла про такі переваги України від вступу до ЄС, як доступ до фінансування. Враховуючи принципи прозорості та солідарності ЄС, значна частина коштів перейде до України.

Згадали про єврозону, візові режими та шенгенську зону, розкрили питання безпеки та торгівлі.

Щиро дякуємо Тетяні Акер за те, що поділилися своїм безцінним досвідом та в такому цікавому форматі поговорила зі здобувачами освіти про Європейський Союз та нові можливості України після приєднання до ЄС.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */