Професор Житомирської політехніки Андрій Шевчук – член журі в обласному турнірі юних істориків

Shares

Професор кафедри міжнародних відносин і політичного менеджменту факультету національної безпеки, права та міжнародних відносин, доктор історичних наук Андрій Шевчук 29 квітня 2024 року взяв участь у обласному турнірі юних істориків, який організований Центром позашкільної освіти для дітей та молоді Житомирської обласної ради.

Цьогорічний турнір приймав сім команд, кожна з яких випробувала себе в ролі Доповідача, Опонента та Рецензента під час обговорення одного із запропонованих 15 завдань на історичну тематику. Юні історики представляли Житомир (команди «Через тернії – до зірок», «Самостійники» та «Невермор»), Новогуйвинське («Дивергенти»), Коростишів («Новий погляд»), Черняхів («Черняхівська інтелігенція») та Бердичів («Бердичів-Кліо-2»).

Учні обговорювали проблеми Берестейської унії та діяльності братств, оцінювали атеїзм в Радянському Союзі, доводили катастрофічність сталінських колективізації та індустріалізації, аналізували опозиційність української інтелігенції та визначали вплив колоніалізму на історію підкорених народів. Гострі дискусії відбувалися під час обов’язкового елементу турніру – полеміки. У 2024 р. переможцем стала команда «Черняхівська інтелігенція» – багаторічний учасник турніру.

«Перші турніри юних істориків, у яких я брав участь як член журі, відбувалися років з 15 тому. Одного разу був навіть членом журі Всеукраїнського турніру юних істориків. Вражає робота вчителів, які готують команди. В учнів «горять очі» та вирують емоції, що видає їх любов до Історії, передусім Історії України. Рівень турніру не падає і це, поряд з емоціями, головна цінність таких турнірів» – ділиться враженнями Андрій Шевчук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */