Візит здобувачів Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради

Shares

5 квітня 2024 р. відбувся візит до Житомирської політехніки здобувачів Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради у супроводі викладачів ліцею Віктора Штуля та Марини Шевчук. У складі гостей були здобувачі різноманітних професій (оператор комп’ютерного набору, електромеханік з ремонту та обслуговування лічильно-обчислювальних машин, слюсар-електрик з ремонту електроустаткування, кухар та кондитер тощо).

Програма відвідування виявилася досить насиченою, ліцеїсти ознайомилися з освітнім середовищем та інфраструктурою університету, відвідали спеціалізовані лабораторії, Інноваційний Хаб Житомирської політехніки, обчислювальний центр, актову залу, зони відпочинку тощо.

Почалася екскурсія відвідуванням Інноваційного Хабу Житомирської політехніки та зокрема лабораторії мехатроніки «MechLab», де працівники лабораторії Ярослав Козяр та Богдан Миронов розповіли про створені та поточні проєкти, які на даний час реалізуються силами лабораторії, продемонстрували сучасні технології реалізації 3D-друку, в тому числі на самостійно спроєктованих та побудованих 3D-принтерах.

Далі гості відвідали ряд спеціалізованих лабораторій факультету комп’ютерно-інтегрованих технологій, мехатроніки і робототехніки. В одній з лабораторій здобувачі ознайомилися з багатьма навчальними та дослідницькими стендами для вивчення теплотехніки, систем тепло- та водопостачання, кондиціонування повітря та реалізації концепції розумного будинку, в тому числі на основі контролерів та обладнання з можливістю керування через мобільні пристрої.

В лабораторії автоматизації, робототехніки та мехатроніки доцент кафедри робототехніки, електроенергетики та автоматизації імені проф. Б.Б. Самотокіна Олександр Підтиченко розповів про напрямки розробок та досліджень, пов’язаних з промисловою автоматикою та розробкою мікропроцесорних засобів автоматизації, разом із демонстрацією лабораторного устаткування з вивчення, дослідження та програмування промислових та мікропроцесорних контролерів.

Доцент Анна Гуменюк та асистент Даниїла Ткачук розповіли про освітні програми кафедри та продемонстрували лабораторне устаткування з вивчення роботизованих технологій, засобів мобільної робототехніки, безпілотних літальних апаратів, агроінженерних систем, створене, в тому числі, студентами в межах робіт різного рівня, яке тепер використовується в освітньому процесі кафедри.

В лабораторії автоматизації технологічних процесів та виробництв доцент Олександр Добржанський розповів про стенди для вивчення промислової автоматики різноманітних фірм та виробників, в тому числі для програмування контролерів та людино-машинних інтерфейсів, а також про ряд дисциплін факультету з напрямку, пов’язаного з програмуванням веб-інтерфейсів, SCADA-систем, прикладним програмуванням тощо.

Ознайомитися з особливостями майбутньої вступної кампанії 2024 року гості змогли завдяки виступу в.о. завідувача кафедри робототехніки, електроенергетики та автоматизації імені проф. Б.Б. Самотокіна доцента Олексія Громового. Відвідувачі дізналися про нововведення, що чекають абітурієнтів у межах вступної кампанії, формальні вимоги для вступу та процедуру проходження НМТ.

Продовжилась екскурсія відвідуванням Інтерактивного музею науки і технологій «Політехнік», який створений силами здобувачів та випускників Житомирської політехніки, зокрема за безпосередньої участі студентської лабораторії мехатроніки. Завдяки Вірі Горшкальовій, спеціалісту відділу маркетингу та зв’язків з громадськістю, відвідувачі ознайомилися з цікавими інтерактивними експонатами музею, що демонструють різноманітні фізичні явища та процеси, на практиці перевірити виконання тих чи інших законів фізики, зокрема механіки, оптики, акустики, електродинаміки тощо.

Насамкінець гості побували в лабораторії автомобільного транспорту та транспортних технологій, де завідувач кафедри автомобілів та транспортних технологій Володимир Шумляківський разом з аспірантом Олександром Добровінським розповіли про сучасні напрямки та тенденції у вивченні автомобільного транспорту, транспортної логістики та перевезень, продемонстрували системи моніторингу транспортних потоків та систему «безпечне місто». Особливу цікавість у здобувачів викликав встановлений у лабораторії симулятор водіння автомобіля.

Будемо раді бачити здобувачів ліцею у якості наших абітурієнтів!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */