Відкрита лекція від Олени Голуб на тему «Саморегуляція медіа та списки якісних медіа як інструменти боротьби з пропагандою»

Shares

18 квітня відбулася відкрита лекція з елементами інтерактиву аналітикині Інституту масової інформації та членкині Незалежної Медійної Ради Олени Голуб.

Тема зустрічі «Саморегуляція медіа та списки якісних медіа як інструменти боротьби з пропагандою» є актуальною для здобувачів вищої освіти університету спеціальностей «Філософія», «Середня освіта (Захист України)», «Національна безпека», адже питання інформаційної безпеки та інфогігієни регулярно вивчаються межах усіх навчальних курсів.

Основним меседжем експертки був «Медіа самі повинні випрацьовувати правила саморегуляції на основі етичних норм, стандартів журналістики із спрямованістю на реалізацію свободи слова». Інакше є ризики, що їх діяльність буде врегульована іншими інституціями і не завжди на користь суспільству та медіа.

Олена Голуб представила розроблену експертами карту якісних медіа та розповіла, за якими критеріями вона формувалась. Значимим є можливість телеканалів, радіо та Інтернет-видань змінити свою діяльність так, щоб їм відповідати й потрапити до Списку якісних медіа. Водночас є й небезпеки виключення медіа за невідповідність, оскільки моніторинг здійснюється постійно, списки оновлюються регулярно.

Спікерка розповіла про особливості аналізу не лише існуючих станів, а й того, як медіа випрацьовують механізми усунення помилок. Буває, що медіа помилилися й розмістили фейкову новину, як, наприклад, про смерть британського монарха. Але більшою помилкою є «тихе» прибирання цієї новини з ресурсів. Краще – публічно визнати помилку, адже інформація уже дійшла до свого читача, глядача, слухача, а спростування виведе з омани.

На завершення студенти мали змогу перевірити свої уміння аналізувати новини на предмет упередженості, фейковості, порушення стандартів. Олена Голуб запропонувала роботу в групах для встановлення, чи є запропонована новина такою, що була розміщена в ЗМІ, чи відповідає вона професійним стандартам. Здобувачі, які дали найбільш обґрунтовані відповіді, отримали подарунки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */