Відбулося засідання круглого столу із стейкхолдерами освітньо-професійної програми «Журналістика, реклама та цифрові медіа

Shares

Відбулося засідання круглого столу із стейкхолдерами освітньо-професійної програми «Журналістика, реклама та цифрові медіа» спеціальності «Журналістика». У заході брали участь досвідчені медійники Житомирщини – Тетяна Хмель, Ірина Кирилович, Микола Слюсар, а також фахівці та фахівчині, які представляють національні ЗМІ,  – Вікторія Гнатюк, Артем Глєбов, та медіаексперти Олена Голуб і Олександр Рубан.

Усі присутні висловили власне бачення формування журналістської освіти, яке, як призма, відображало їх багаторічну працю в цій сфері.

Олена Голуб передусім наголосила на вивченні міжнародних норм та кодексів етики професійної діяльності журналістів, на гнучкості фахівців на медіаринку.

Олександр Рубан додав, що студенти повинні навчатися, як працювати з грантами, як монетизувати медіадіяльність. Наскрізною думкою фахівців стала необхідність долучення до роботи фахівців-практиків, адже кожен студент, приходячи на практику в ЗМІ повинен і володіти професійною термінологією, і вже вміти виконувати базову роботу журналіста, а не починати навчання в медіа мало не з азів.

Ірина Кирилович звернула увагу на необхідність здійснення під час комунікативних практик, які включали б акторську майстерність, постановку дикції, «начитку» тексту, вміння ставити запитання інтерв’юйованому.

А Тетяна Хмель звернула увагу робочої групи на можливості викладання на четвертому курсі дисциплін за профілями журналістської діяльності, зокрема журналіста-розслідувача, «новинника», спортивного журналіста. Микола Слюсар запропонував у підготовці приділити увагу дисциплінам, які формують грамотного та обізнаного фахівця.

«Усі пропозиції вкрай важливі для нас саме на етапі відкриття цієї спеціальності в нашому університеті. В університеті сформована потужна команда професіоналів, які мають досвід практичної діяльності. У нас уже є спеціальності, які вивчають різні аспекти медіадіяльності, і ми гордимося, що їх випускники, які представляють провідні медіа України, охоче долучаються до обговорення програми. Приємно, що думка роботодавців щодо вимог до програми лунає в унісон. У них є запит на якісну журналістську освіту, а у нас – можливості й бажання спільно його реалізувати. Також є запит на здобувачів цієї спеціальності від наших міжнародних партнерів, зокрема від Університету Адама Міцкевича у Познані, який прийняв на стажування за минулий рік понад 70 наших студентів та викладачів. В Житомирській політехніці є чудова практика залучення практиків до викладання дисциплін, ми уже залучаємо медійників на інших програмах, готові до тісної співпраці уже безпосередньо з журналістики», – коментує захід завідувач кафедри філософсько-історичних студій та масових комунікацій Вадим Слюсар.



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */