Студенти Житомирської політехніки – учасники наукового семінару «Антарктида – проблеми та перспективи континенту»

Shares

В межах наукових зустрічей студенти Державного університету «Житомирська політехніка» спеціальності 103 «Науки про Землю» відвідали Житомирський обласний літературний музей та взяли участь у науковому семінарі на тему: «Антарктида – проблеми та перспективи континенту». Український науковець – Весельський Микола Францович познайомив студентів з особливостями континенту Антарктида.

Наш земляк Микола Францович був учасником трьох Українських антарктичних експедицій, тому добре знайомий зі складними умовами крижаного континенту. Студенти дізналися про роботу Української антарктичної станції «Академік Вернадський», історію її відкриття та наукові дослідження, які проводять науковці з України.

Цікаво було дізнатися, що Антарктида – континент-заповідник, на якому науковці проводять моніторинг стану атмосфери, водного середовища та біоресурсів. Наукові дослідження в сфері геофізики, гідрології, метеорології та кліматології дають можливість провести моделювання та прогнозування стійкості озонового шару, подальших кліматичних змін та їх наслідків. Вивчення живих організмів, їх міграції в межах континенту, також дає можливість спрогнозувати вплив кліматичних змін на біоту.

Банк мохів, які представлені на континенті та постають перед дослідниками в період короткого антарктичного літа дозволяє вивчити різні етапи цивілізації нашої планети та кліматичні зміни, що їх супроводжували. Студентів зацікавила інформація про те, що 75% прісної води зосереджена в льодовиках саме в Антарктиді, а також той факт, що даний континент є потужним резервом цінних для людства ресурсів. Такі дослідження дозволяють розкрити перспективи подальшого розвитку планети Земля.

Дякуємо Миколі Францовичу за цікаву та змістовну інформацію, що дозволяє розкрити нові напрями наукових досліджень, зокрема у сфері наук про Землю. Попереду плідна співпраця!



Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */