Міжнародне стажування викладачів ЗВО України від чеської громадської організації АМО

Shares

У межах міжнародного проєкту «Підвищення якості підготовки молодих журналістів в Україні» з 27 листопада по 1 грудня 2023 року відбулося міжнародне стажування (навчальний курс «Підготовка молодих журналістів та специфіка роботи регіональних медіа в Чехії та Україні», Брно, Чехія) Лесі Зайко, к.філос.н., доцентки кафедри філософсько-історичних студій та масових комунікацій.

Прага

У Празі відбулося знайомство представниць провідних ЗВО України, зокрема, Українського Католицького Університету, Київського Університету імені Бориса Грінченка,  Львівського національного університету імені Івана Франка, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, Сумського державного університету, Таврійського національного університету імені В. І. Вернадського, Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка» та Державного університету «Житомирська політехніка».

Український культурно-освітній центр у місті Брно

Діяльність організації  «Українська ініціатива Південної Моравії» започатковано у 2014 році, а саме у березні 2022 року центр отримав це приміщення та розпочав свою активну допомогу українським біженцям. На його базі функціонує суботня українська школа для дітей. Відбуваються читання лекцій, соціальна та психологічна допомога українцям, які вимушено опинилися в Чехії. Також надається допомога у вивченні чеської мови.

Саме в Українському культурно-освітньому центрі Тетяна Лебедєва (медіаекспертка, представниця Комісії з журналістської етики, Україна) провела лекцію-дискусію для стажерок «Регіональні медіа в українському контексті».

Зокрема пані Тетяна наголосила на важливості дотримання етичних норм Кодексу етики українського журналіста навіть в екстремальних умовах, тобто під час війни.

Онлайн-медіа «Brněnská drbna» (Брнєнська пліткарка)

Відбулася зустріч з головним редактором онлайн-медіа «Brněnská drbna» (Брнєнська пліткарка) Міхалем Штястни. Він зазначив, що редакція відповідає за якість поданої інформації. PR-матеріали та реклама розміщуються з відповідною міткою та за відповідну матеріальну винагороду. Існує Facebook-сторінка видання, яка доволі популярна. Instagram не залучає додаткову аудиторію, тому вважається нерентабельним каналом комунікації з аудиторією. Відбувається модерація усіх коментарів у соціальних мережах.

Кількість основних працівників, які працюють на постійній основі – 2. Також на виробничу практику приходять студенти. Дуже цінується поліфункціональність спеціалістів медіа, тобто працівник має вміти практично усе. Норма виробітку – 10 новин на день. Студенти-практиканти працюють за власною програмою. Якщо мають бажання, то допомагають у роботі редакції. Технологію штучного інтелекту принципово не використовують у редакційній роботі.

Зустріч з працівниками редакції «Чеського радіо»

Головний редактор Мілош Шенкирж провів кількагодинну екскурсію усією будівлею «Чеського радіо». Хто дивовижними сходами, хто ліфтом піднялися на дах будівлі, мабуть з метою вразити гостей з України. І справді, йому це вдалося! З даху відкрилися чудові краєвиди міста Брно.

Здивувала концертна зала з музичними інструментами для запису відповідних програм.

Учасниці проєкту познайомилися з робочим процесом саме у студії. На завершення зустрічі – конструктивна розмова у вигляді питань–відповідей з головним редактором:

  • всього у штаті радіо працює 1300 чоловік, у тому числі оркестранти;
  • радіо має власних кореспондентів в Україні, які інформують чеську аудиторію про події російсько-української війни;
  • контент різноманітний, у тому числі новинний та різноманітні «лайтові» проєкти;
  • радіо функціонує за рахунок коштів власної аудиторії.

Значною допомогою вимушено переміщеним українцям з перших днів російської агресії в Україну стала потокова трансляція Українського радіо саме Чеським суспільним мовником. Також відбуваються різноманітні пресконференції з експертами у різних галузях з метою пояснення аудиторії ситуації в Україні та усіх можливих наслідків.

Відень: зустріч із Оксаною Ставроу

Юристка за освітою, журналістка, науковиця, підприємиця Оксана Ставроу зазначила, що про російсько-українську війну в Австрії дуже мало інформації саме від України. Банальна причина – нестача фінансів. Тому було створено медіацентр, який фактично став зв’язківцем між українською та австрійською громадами.

Оксана Ставроу презентувала аудиторії книгу «Російська війна проти України: про що йдеться? Факти та перспективи», де авторка наголосила на важливих аспектах глобального конфлікту. Також вона зазначила, що важливо говорити не про Україну, а з Україною нарівні.

Відень вразив монументальною архітектурою та дощовою погодою. Різдвяна ілюмінація, процес прикрашання новорічної ялинки, велика кількість туристів – маленька частина святкових приготувань.

Кафедра медійних студій і журналістики Університету Масарика. Студентське телебачення «Muni TV»

Студенти-журналісти окрім класичного навчального процесу мають змогу працювати на студентському телебаченні та студентському радіо. А саме, студенти навчають студентів у межах робочого процесу. Ніхто нікого не примушує до навчання – усе добровільно! Студентське телебачення вісвітлює університетські події. Аналог живої студії телебачення надає можливості студентам максимально бути наближеними до реальних умов праці тележурналіста, режисера, редактора або ж оператора. Є «плюшки» від університету: праця на студентському телебаченні оцінюється у два навчальних кредити та стипендіальною програмою від ректорату. Деякі вдалі формати, застосовані саме на студентському телебаченні, бувають запозичені чеським телебаченням.

Студентське Радіо R

Студентське радіо, засноване на громадських засадах: усі бажаючі працюють безоплатно. Ця радіостанція має ефір 24/7. Творчість та креативні рішення студентів оцінюються на конкурсі.

За лаштунками Чеського телебачення Брно/Televizni studio Brno – Česká televize

Зустріч з керівництвом, гримерні, костюмерні, студії, їдальня, технічні склади – екскурсія Чеським телебаченням для представниць українських закладів вищої освіти.

За словами керівника, новинний продукт, телесеріали, документальні фільми, програми для дітей – неповний перелік різноманітності медіапродукту. Випускники Університету Масарика є основною частиною фахівців, які працюють на телебаченні. Суспільний мовник незалежний від держави. Його функціональність підтримується завдяки абонентським внескам аудиторії. Особливо аудиторія полюбляє чеські серіали. Цінують чеський медіапродукт!

З метою інформування українців, які вимушено переїхали до Чехії з початку повномасштабної російської агресії, чеський суспільний мовник перекладає новини з України, новини Чехії та світові саме українською мовою. Також для вимушено переміщених українців пропонуються новинно-інформаційні послуги регіональними студіями Чеського телебачення в районах Брно та Острава.

Адміністрація Південно-Моравського краю – діяльність пресслужби

Алена Кноткова (прессекретарка Адміністрації Південно-Моравського краю) провела екскурсію чудовою будівлею та розповіла про діяльність Відділу друку та маркетингу:

  • активна комунікація з медіа;
  • новинна діяльність для регіону та міста;
  • двічі на рік видається безкоштовна звітна газета – ньюслеттер у кожну сім’ю;
  • урочисті події – обов’язкова участь пресслужби Південно-Моравського краю;
  • невисокий рівень заробітної платні відлякує бажаючих працювати у пресслужбі;
  • багато допомоги Україні організовано саме муніципальною владою Південно-Моравського краю.

Пресслужба Університету Масарика – презентація університету, зовнішні відносини та маркетинг, редакція УМ, УМ допомагає (м. Брно, Ректорат Університету Масарика)

Цікаві факти про Університет Масарика:

  • навчання в університеті чеською мовою безкоштовне для будь-кого незалежно від громадянства;
  • університет навчає більше 7 тисяч іноземних студентів;
  • освіта протягом життя – є студенти поважного віку;
  • другий за величиною в краї роботодавець;
  • у ньому є музей католицького священника і моравського біолога та ботаніка, засновника сучасної генетики Грегора Менделя;
  • 5 чоловік відділу комунікації готують журнали до друку та провадять усю роботу відділу комунікації;
  • Tik-Tok заборонений в університеті;
  • Telegram – також під забороною.

Лекція «Using data journalism for countering disinformation and covering the war»Використання журналістики даних для протидії дезінформації та висвітлення війни»)

У стінах Університету Масарика для студентів та запрошених представниць університетів України відбулася лекція Галини Пастух, заступниці головного редактора видання Texty.org.ua «Using data journalism for countering disinformation and covering the war». Зокрема, лекція була насичена найкращими зразками проєктів Data-журналістики, якими професійно займається редакція видання.

Радіо Свобода: екскурсія штаб-квартирою у Празі

Насичений подіями тиждень для української делегації закінчився відвідуванням програмного центру Радіо Свобода.

Цікавою стала інформація про:

  • історію Радіо Свобода;
  • пам’ятник загиблим співробітникам;
  • факт обов’язкового дотримання професійних стандартів журналістики;
  • організацію роботи національних редакцій.

У форматі вільної розмови відбулася зустріч з головною редакторкою української редакції Мар’яною Драч, яка наголосила на ризиках саме для журналістів висвітлення війни в Україні та актуальності питань притягнення до відповідальності країни-агресорки.

Унікальні можливості відвідування багатьох медіа, пресслужб, спілкування з професіоналами своєї справи та чудові різдвяні локації Праги, Брно та Відня зачарували своєю красою та теплом. Щира подяка Асоціації з міжнародних питань (АМО, Чехія) за можливість міжнародного стажування, новий досвід та ідеї, які обов’язково будуть використані у навчальному процесі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */