Гостьова лекція для студентів Житомирської політехніки від професора Краківського Університету ім. Анджея Фрича Моджевського (Польща)

Shares

5 грудня 2023 р. за запрошенням викладачів кафедри туризму та готельно-ресторанної справи Державного Університету «Житомирська політехніка» відбулася гостьова лекція професорки з Краківського Університету імені Анджея Фрича Моджевського (Польща), докторки з економіки Світлани Чугаєвської на тему: «Вплив української міграційної кризи на економіку України та країн Європейського Союзу».

В зустрічі взялиу часть професор кафедри національної безпеки, публічного управління та адміністрування Юлія Мороз, здобувачі освітнього ступеня доктора філософії ОНП “Економіка” та студенти спеціальності 281 «Публічне управління та адміністрування».

Під час лекції наголошено, що на тлі повномасштабного військового вторгнення рф в Україну від 24 лютого 2022 року відбувається масштабна хвиля української міграції. Близько 8 мільйонів українців покинули країну в пошуках безпеки для себе та своїх дітей, і майже 6 мільйонів українців змушені були переселитися в інші регіони країни. Фактично близько 20% постійного населення держави, або приблизно кожен п’ятий українець, стали вимушеними переселенцями з початку повномасштабної війни в державі. 

Були продемонстровані результати дослідження економічних викликів для української економіки та приймаючих країн на тлі цієї найбільшої міграційної хвилі світі за останні 80 років.

Слухачам було представлено результати проведеного опитування 218 тис. вимушених українських мігрантів з 32 країн світу. Досліджено особливості соціально-психологічної, медичної та фінансової підтримки мігрантів на нових місцях проживання. 

Світлана ЧУГАЄВСЬКА наголосила, що вивчення питання ще триває, а також запросила до взаємодії  та співпраці у наступному етапі дослідження.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */