Захід від ДССЗІ «ПРОФЕСІЇ ТА КАР’ЄРА У СФЕРІ КІБЕРБЕЗПЕКИ»

Shares

5 квітня 2023 року Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України разом з представниками провідних ІТ-компаній України та представників професійних спільнот та асоціацій, а також закладів освіти у змішаному форматі провели захід «ПРОФЕСІЇ ТА КАР’ЄРА У СФЕРІ КІБЕРБЕЗПЕКИ», спрямований на розгляд питань покращення освіти у сфері кібербезпеки, зокрема, питань розширення класифікатора професій з кібербезпеки та розробкою професійних стандартів, а також їх імплементації в університетські освітні програми.

До цього заходу від Житомирської політехніки онлайн долучилися гаранти бакалаврських та магістерських освітніх програм «Кібербезпека» та «Комп’ютерна інженерія», що реалізуються кафедрою комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Андрій Єфіменко, Олена Головня, Володимир Воротніков, Ігор Пулеко, а також науково-педагогічні працівники кафедри, що забезпечують освітній процес на цих освітніх програмах.

Спікерами заходу були:

    • Олександр Потій (заступник Голови ДССЗІ),
    • Ольга Насібулліна (CyberPeople, cyberHR Organisation, Top10 Abilities),
    • Назар Тимошик (заступник начальника 4 відділу Управління CERT-UA),
    • Євген Балютов (CISO Raiffeisen Bank),
    • Віталій Балашов (Head of Security Engineering, Epam),
    • Юлія Межер (Security Software Engineer, Cossack Labs),
    • Євген Поремчук, (військовослужбовець ЗСУ, експерт з кібербезпеки держави),
    • Трохим Бабич (координатор освітнього напряму «Кібербезпека» Національного університету «Києво-Могилянська Академія»),
    • Олександр Юдін (учений секретар Державного науково-дослідного інститут технологій кібербезпеки та захисту інформації),
    • Попов Данило (проєктний менеджер освітніх ініціатив Міністерства цифрової трансформації України),
    • Ірина Вольницька (Президент SET University),
    • Роман Одарченко (виконавчий директор  Наукової асоціації кібербезпеки України), Єгор Аушев (CyberSchool, CyberUnit.Tech),
    • Ігор Маркевич (керівник з розвитку та стратегії Українського фонду стартапів).

Варто зазначити, що захід було спрямовано на підтримку реформи профільної освіти з кібербезпеки, яку було розпочато більше двох років тому.

Ця реформа ґрунтується на створенні Національної рамки кваліфікації у сфері кібербезпеки та захисту інформації (National Cybersecurity Qualification Framework), запровадженні системи професійних стандартів і створенні в Україні мережі незалежних кваліфікаційних центрів.

Такий підхід враховує найкращі світові практики, спирається на досвід Європейської рамки кваліфікацій та американської Стратегічної освітньої ініціативи у сфері кібербезпеки.

Цього року в Україні мають з’явитися незалежні кваліфікаційні центри, де фахівці, які здобули освіту в закладах формальної освіти або самостійно, зможуть підтвердити відповідність своїх знань, навичок та компетенцій посадам, на які претендують.

Оновлення змісту освіти та поява незалежних центрів кваліфікації дають можливість закладам вищої освіти готувати фахівців з вищим рівнем компетентностей, а представникам державних структур та бізнесу здійснювати якісніших підбір фахівців.

Для викладачів кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Державного університету «Житомирська політехніка» участь у такому заході є черговим кроком для оновлення та удосконалення відповідних освітніх програм.

Кафедра кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки

P.S. Посилання на запис заходу – «Професії та кар’єра у сфері кібербезпеки».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */