Вебінар «Що таке DevOps та чому системні інженери критично необхідні в ІТ?» від фахівців компанії EPAM

Shares

Якісне оновлення та покращення змісту освітніх програм ІТ-галузі неможливе без врахування досвіду професіоналів-практиків провідних українських та міжнародних ІТ-компаній. Цей процес може реалізовуватися у різних формах: особисте спілкування з фахівцями компаній, участь у круглих столах та конференціях, долучення до онлайнових лекцій, вебінарів, воркшопів тощо. У Житомирській політехніці питанню оновлення ОПП приділяється значна увага, відповідно використовуються всі можливі форми взаємодії з різними категоріями стейкхолдерами, зокрема, і представниками ІТ-галузі.

15 березня 2023 року гарант ОПП «Компʼютерна інженерія» (рівень «бакалар») Олена Головня та гарант ОПП «Компʼютерна інженерія» (рівень «магістр») Ігор Пулеко, члени робочих груп Володимир Воротніков, Юрій Россінський та завідувач кафедри компʼютерної інженерії та кібербезпеки Андрій Єфіменко разом зі здобувачами вищої освіти долучилися до онлайнового вебінару «Що таке DevOps та чому системні інженери критично необхідні в ІТ?», який проводився фахівцями Харківського ІТ-кластеру та  міжнародної компанії EPAM. Захід проводився на платформах Zoom та Google Meet з одночасною трансляцією у YouTube.

Варто зазначити, що проведенням цього заходу компанія EPAM показує свою спрямованість на те, щоб стати провідним світовим постачальником послуг цифрової трансформації та лідером у галузі розробки цифрових і фізичних продуктів, а також послуг з розробки цифрових платформ різного призначення, а також спрямованість на залучення до співпраці здобувачів вищої освіти та науково-педагогічних працівників університетів.

Спікерами вебінару були провідні фахівці компанії EPAM з напрямку DevOps Олег Бондаренко (Lead Systems Engineer) та Ольга Тюменцева (Lead Systems Engineer). Пан Олег спеціалізується на керуванні віртуальними інфраструктурами з особливим акцентом на Infrastructure as Code та Configuration Management, а пані Ольга – на міграції у хмари (Amazon Web Services, Google Cloud Provider), що потребує автоматизації за допомогою механізмів Infrastructure as Code і конфігурування інфраструктури з використанням систем  Configuration Management.

У своїй сумісній доповіді пан Олег та пані Ольга розглянули такі питання:

  • Що таке DevOps?
  • Яка роль Системного Інженера в команді розробки ПЗ?
  • Які навички та знання необхідні в роботі DevOps?
  • Які задачі вирішує Системний Інженер?
  • Які є перспективи розвитку кар’єри в DevOps?

Після доповіді пан Олег та пані Ольга відповіли на питання від аудиторії повʼязані з технологіями, інструментами, програмами підготовки до роботи на посадах DevOps-інженерів та поділилися власним досвідом входження в напрямок DevOps.

Варто відмітити, що бачення фахівців компанії EPAM щодо більшості питань базової підготовки здобувачів вищої освіти для напрямку DevOps співпадає з баченням, закладеним науково-педагогічними працівниками Житомирської політехніки у освітніх програмах спеціальності 123 «Компʼютерна інженерія», а саме набуттю навичок комунікації англійською мовою, грунтовній підготовці з компʼютерних мереж, операційних систем, системного та мережного адміністрування, програмування з використанням скриптових мов, хмарних технологій тощо. Водночас спілкування засвідчило, що напрямок DevOps інтенсивно розвивається і у ньому постійно зʼявляються нові складні інструменти, до опанування яких фахівці повинні бути готовими.

Щира подяка Харківському ІТ-кластеру та  компанії EPAM за чудово проведений захід.

Кафедра компʼютерної інженерії та кібербезпеки

P.S. З записом події можна ознайомитися за посиланням

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */