Презентація унікального видання «Древлянські гради. Городища і  замчища Житомирщини»

Shares

30 березня 2023 року у Державному університеті «Житомирська політехніка» відбулась знакова подія – презентація унікального видання «Древлянські гради. Городища і  замчища Житомирщини». Автори книги: старший науковий співробітник відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України Петраускас Андрій, старший науковий співробітник Житомирського обласного краєзнавчого музею Тарабукін Олександр та директор Житомирської регіональної філії державного підприємства «Національні інформаційні системи» Міністерства юстиції України Хоменко Сергій.

До університету для зустрічі зі студентами, викладачами та гостями університету завітали автори книги Хоменко Сергій та Петраускас Андрій. Шановні гості презентували матеріали попередніх та сучасних досліджень, особисті результати археологічних розкопок та розвідок, розповіли про історію створення книги, а також представили її наповнення, зокрема фото археологічних знахідок, детальні описи городищ і замчищ Житомирщини, сучасні фото вищезазначених пам’яток, що відзняті за допомогою аерофотозйомки. Аерофотозйомка дозволила досить детально представити сучасний стан оборонних майданчиків, ровів, валів та інших елементів укріплень городищ, а також зафіксувати ушкодження, які виникли на пам’ятках за останній період.

Житомир, Зарічани, Кодня, Ліщин, Лука, Рудня-Городище, Сінгури, Скоморохи, Соколова Гора, Станишівка, Троянів – місця сповнені давньою історією. Наше завдання на сьогодні – це не просто їх дослідити, а головне зберегти. Багато з пам’яток древлянської доби пошкоджені або й зруйновані.

Дякуємо поважним гостям за приділений час та презентацію книги в стінах Житомирської політехніки. Не зважаючи на повітряну тривогу під час зустрічі (аудиторія перемістилася в укриття університету), всі присутні мали можливість задати авторам запитання та почути їх думку. Хоменко Сергій та Петраускас Андрій не обмежували тематику спілкування для студентів лише презентованою книгою, вони фахово окреслили сучасні проблеми археології, рівень державної підтримки даної сфери та власні майбутні плани в напрямі пошукових досліджень.

Зі слів автора книги Сергія Хоменка, який є випускником Житомирської політехніки, «історія боронить сучасність», оскільки кошти від реалізації видання авторський колектив спрямовує на виготовлення бронежилетів для захисників у рамках реалізації проекту «Поліські броніки».

На книзі «Древлянські гради. Городища і  замчища Житомирщини» автори вказали «Випуск 1». Майбутні видання  вже є у планах! Успіхів колективу у їхній реалізації!

Всіх, хто бажає придбати книгу, пізнати древню історію Житомирщини та одночасно допомогти Збройним Силам України, запрошуємо на сторінку Сергія Хоменка у соціальній мережі Facebook або на сторінку проекту «Поліські броніки». Разом до Перемоги!

Більше фото за посиланням.

2 коментарі до “Презентація унікального видання «Древлянські гради. Городища і  замчища Житомирщини»”

  1. Ще раз сама щира дяка усім за увагу! 👋
    А на доданок – одна з серій з проєкту, про який ми теж торкнулися у розповіді. Певно, то був самий насичений день з усього багатоденного переходу річками з того маршруту.

    https://youtu.be/rzbXQhGW04M

  2. Ще раз щиро дякуємо за таку чудову можливість представити наше видання, за тепле спілкування, за увагу.
    На доданок – посилання з однієї з серій нашого іншого дослідницького проєкту, про який ми згадували на презентації.

    https://youtu.be/rzbXQhGW04M

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */