Гостьова лекція «Особливості дітей з вадами інтелекту» запрошеного фахівця Українського державного університету імені Михайла Драгоманова

Shares

Немає дітей, які не можуть навчатися.
У них є лише різні можливості до навчання.

23 березня 2023 року доктор психологічних наук Роман Попелюшко презентував другу гостьову лекцію у Житомирській політехніці.

Безпосередньо за організацію цього заняття відповідала кафедра психології та соціального забезпечення факультету педагогічних технологій та освіти впродовж життя.

Як відзначали студенти спеціальності 053 Психологія, нам вдалося в рамках освітнього компоненту «Патопсихологія» доступно і науково продемонструвати особливості інклюзії у нашому житті, з’ясувати проблеми вивчення, навчання, виховання і соціальної адаптації дітей з порушеннями інтелектуального розвитку.

Незважаючи на досить неоднозначну і важку тему лекції, студенти з інтересом обговорювали питання генетики, превентивних медичних заходів та психологічного супроводу категорії дітей з особливими освітніми потребами.

Науковець-практик Роман ПОПЕЛЮШКО наголосив, що, здійснюючи фахове супроводження та постійну підтримку таких дітей, фахівцям необхідно навчитися встановлювати довірливі відносини з дитиною, сприяти створенню ситуації психологічного комфорту, формуванню в дитини адекватної самооцінки, віри у власні сили, позитивні життєві перспективи.

В «Індексі інклюзії» визначені цінності, які сприяють розвитку дітей з особливими освітніми потребами, — рівність, права, участь, спільнота, повага до багатоманітності, сталий розвиток, ненасильство, довіра, співчуття, чесність, мужність, радість, любов, надія, оптимізм і краса. Цей список є результатом численних обговорень у багатьох країнах світу.

Інформація кафедри психології та соціального забезпечення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */