Система розвитку сфери кібербезпеки та формування кадрової політики. Взаємозв’язок ОПП ЗВО України з професійними стандартами кібербезпеки

Shares

Оновлення та провадження будь яких освітніх програм у галузі ІТ неможливе без тісної співпраці університетів з представниками стейкхолдерів – державних та приватних структур, які формують вимоги до фахівців.

В Україні відбувається активний процес удосконалення підготовки фахівців за різними спеціальностями, зокрема, за спеціальністю 125 «Кібербезпека та захист інформації» (до грудня 2022 року 125 «Кібербезпека»).

Одним із елементів цього процесу є оновлення національного класифікатора ДК 003:2010 «Класифікатор професій» та розробка професійних стандартів.

Протягом останніх двох років у класифікаторі з’явилися 27 нових професій з інформаційної безпеки та кібербезпеки, а також затверджено професійні кібербезпекові стандарти «Адміністратор систем та мереж», «Аналітик з безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем», «Фахівець з питань безпеки (інформаційно-комунікаційні технології)», «Розробник систем захисту інформації», «Фахівець сфери захисту інформації», «Інструктор-методист з інформаційної безпеки та кібербезпеки».

Перед фахівцями закладів вищої освіти, зокрема, викладачами кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки Житомирської політехніки постав виклик урахування зазначених змін в університетських освітніх програмах. І цей виклик прийнято.

27 січня 2023 року гаранти бакалаврських та магістерських освітніх програм за спеціальністю 125 «Кібербезпека та захист інформації» (125 «Кібербезпека») Андрій Єфіменко та Володимир Воротніков долучилися до вебінару «Система розвитку сфери кібербезпеки та формування кадрової політики. Взаємозв’язок ОПП ЗВО України з професійними стандартами з кібербезпеки».

Організаторами є університетські партнери, а саме Проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» та Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України (ДССЗЗІ).

Модерацію заходу провадила пані Валерія Дідик, менеджерка відділу з розвитку професійних навичок з кібербезпеки Проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», а основним доповідачем був відомий фахівець ДССЗЗІ, доктор технічних наук, професор Олександр Юдін.

Пан Олександр представив свою доповідь під загальною назвою «Національна рамка кваліфікації України з кібербезпеки» (Ukrainian Cybersecurity Qualification Framework), яка включала два великих розділи:

    1. Створення національної рамки кваліфікації в сфері інформаційної безпеки та кібербезпеки.
    2. Система розвитку сфери кібербезпеки та формування кадрової політики.

Доповідач детально розглянув питання розділів у контексті врахування досвіду запровадження Системи стандартизації з кібербезпеки та безпеки інфраструктури США (NICE NIST), Рамки професійної кваліфікації з кібербезпеки США (Workforce Framework for Cybersecurity USA), Європейської рами кваліфікацій з кіберебзпеки (European Cybersecurity Skills Framework –ENISA), моделі ETA Competency Model Clearinghouse USA.

Також пан Олександр навів результати аналізу освітніх програм з кібербезпеки, які провадяться закладами вищої освіти. Крім того доповідач представив своє фахове бачення питання імплементації контенту професійних стандартів для формування ОПП ЗВО України.

Останнє питання, яке розглядалося у доповіді, було присвячено питанням професійної сертифікації фахівців з інформаційної безпеки та кібербезпеки. Наприкінці учасники вебінару взяли участь у сесії питань-відповідей.

Щира подяка пані Валерії Дідик та пану Олександру Юдіну за професійно організований та проведений захід.

Кафедра комп’ютерної інженерії та кібербезпеки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */