Участь представника Житомирської політехніки у круглому столі «Створення національної рамки кваліфікацій з кібербезпеки»

Shares

29 листопада 2022 року проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України», Міністерство цифрової трансформації України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України, Рада національної безпеки і оборони України провели важливий для української кібербезпекової спільноти захід – Круглий стіл «Створення національної рамки кваліфікацій з кібербезпеки». Його метою було обговорення перспективи реформ та подальші плани щодо підготовки фахівців у сфері кібербезпеки.

До круглого столу як очно, так і онлайн долучилися представники українських суб’єктів кібербезпеки, а саме державних організацій та силових структур, національного та міжнародного експертного середовища, українських та закордонних закладів вищої освіти. Житомирську політехніку на цьому заході представляв завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та кібербезпеки, університетський координатор проекту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» Андрій Єфіменко.

Круглий стіл був організований у вигляді трьох таких панельних дискусій:

І. Державні пріоритети в сфері кібербезпеки

ІI. Національна рамка кваліфікації України з кібербезпеки

ІІI. Освіта та професійні стандарти в сфері кібербезпеки

Панель І була присвячена обговоренню питань:

    • Важливість розвитку кадрового потенціалу для успішної реалізації Національної стратегії кібербезпеки
    • Роль ДССЗЗІ та взаємодія між державними органами для розкриття максимального потенціалу розвитку кадрів у сфері кібербезпеки.

Панель ІІ була присвячена обговоренню питань:

    • Перші 6 стандартів, розробка, співставлення з міжнародними стандартами
    • Нові професії в Національному класифікаторі професій та план розробки нових стандартів на 2023 рік
    • Міжнародний досвід впровадження рамок кваліфікацій та професійних стандартів з кібербезпеки

Панель ІІІ була присвячена обговоренню питань:

    • Як ЗВО будуть оновлювати програми відповідно до нових професійних стандартів?
    • Які переваги для роботодавців матимуть професійні стандарти та кваліфікаційна рамка з кібербезпеки?

Важливими темами, які викликало значну зацікавленість учасників були «Концепція розбудови кадрового потенціалу України у сфері кібербезпеки»,  впровадження американської Стратегічної освітньої ініціативи у сфері кібербезпеки (The NICE Workforce Framework for Cybersecurity, NICE WFC) та Європейської рамки кваліфікації (European Cybersecurity Skills Framework, ECSF), а також питання  внесення нових професій з кібербезпеки до Класифікатора професій ДК 003:2010 та розробки національних професійних стандартів з кібербезпеки. Особливу зацікавленість учасників викликало повідомлення представника компанії Cyber Ranges щодо розробки кіберполігонів та можливостей їх використання для освітніх цілей.

Представлені на круглому столі концепції, міжнародні документи та національні професійні стандарти з кібербезпеки взяті до опрацювання та імплементації гарантами та робочими групами бакалаврської та магістерської освітніх програм «Кібербезпека», які провадяться у Державному університеті «Житомирська політехніка».

Кафедра комп’ютерної інженерії та кібербезпеки

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */