Академічна доброчесність: запорука якості освіти

Shares

Для популяризації академічної доброчесності в університеті систематично проводяться семінари та тренінги. Так, для здобувачів вищої освіти першого курсу навчання спеціальностей 101 «Екологія», 103 «Науки про Землю», 183 «Технології захисту навколишнього середовища» всіх освітніх рівнів було проведено зустріч, на якій розглядалися концептуальні принципи дотримання академічної доброчесності, відповідальність всіх учасників освітнього процесу за її порушення, основні положення корпоративної культури університету та питання запобігання й протидії корупції.

Спікером стала експерт Національного агентства з забезпечення якості освіти, доцент Зоя ШЕЛЕСТ, яка особливу увагу приділив наступним питанням:

    • сутність та значення академічної доброчесності;
    • випадки порушень академічної доброчесності (списування, плагіат, самоплагіат, фабрикація, фальсифікація, необ’єктивне оцінювання, хабарництво);
    • нормативно-правове забезпечення академічної доброчесності;
    • міжнародний досвід розвитку академічної доброчесності;
    • система забезпечення академічної доброчесності Державного університету «Житомирська політехніка».

Проводячи захід зі студентами, вона пояснила, що Кодекс академічної доброчесності Державного університету «Житомирська політехніка», передусім, захищає їхні права від недоброчесної поведінки з боку інших студентів, викладачів та адміністрації. Окрім того, експерт відзначила, що в умовах дистанційного навчання дотримання академічної доброчесності здобувачами вищої освіти та науково-педагогічними працівниками є особливо актуальним.

На завершення семінару-тренінгу учасники висловили своє позитивне ставлення до подібних заходів, наголошуючи на важливості обговорення даної тематики та подякували організаторам за отримані нові знання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */