Вебінар ФПУП “Пересопницьке Євангеліє як символ державності України”

Shares

25 травня 2022 року старшим викладачем САННІКОВОЮ Світланою для студентів групи ПУА-5 факультету публічного управління та права Житомирської політехніки було проведено вебінар «Пересопницьке Євангеліє як символ державності України», присвячений Дню слов’янської писемності та культури.

Марина Бідюк підготувала презентацію, де висвітлила роль Пересопницького Євангелія як визначної рукописної памʼятки староукраїнської мови та мистецтва. З відомих сьогодні манускриптів лише Пересопницьке Євангеліє залишило власне переклад старослов’янської мови на українську книжну. В цьому є унікальність і наукова цінність цієї книги. Пересопницьке Євангеліє вирізняється живою, багатою літературною мовою, яка максимально наближена до церковнослов’янського оригіналу, але все-таки зрозуміла простим людям. Це була перша спроба внормувати писемно-літературну мову.

Пересопницьке Євангеліє є символом нашої державності нарівні із Конституцією та булавою, яка вручається Президентові України. Всі президенти України складають присягу на вірність народові та державі, поклавши праву руку саме на цю книгу. Її дістають зі сховища лише раз на кілька років. Але це абсолютно виправдано через її вік (у цьому році виповнюється вже 461 рік) та виняткову цінність.

Саме мова, яка формує національну свідомість і призвела до того, що ця книга бере участь у всіх інавгураціях в Україні. Мова має значення!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */