Відходи промислового підприємства: кейс вирішення проблеми від кафедри екології Житомирської політехніки

Shares

Типова ситуація: у одного підприємства є відходи, які можуть бути сировиною для іншого підприємства, але, ні одне, ні інше не задавалося питанням щодо альтернативних шляхів захоронення відходів і пошуку вторинної сировини. До сьогоднішнього часу!

У зв’язку з підписанням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, Україна вступила до нового етапу поводження з відходами. Положення Директиви 2008/98/ЄС, що лягли в основу Національної стратегії управління відходами, свідчать про необхідність пошуку альтернатив в управлінні відходами, в першу чергу, на рівні підприємств.

До викладачів кафедри екології Державного університету «Житомирська політехніка» звернулось керівництво СП ТОВ «РІФ-1», що виготовляє взуття, з приводу надання професійної консультації щодо управління відходами виробництва.

Було проведено ряд наукових досліджень та оцінено склад та перспективи утилізації відходів. 26 листопада 2021 року викладачі кафедри екології відвідали СП ТОВ «РІФ-1». На зустріч, за ініціативи кафедри екології, було запрошено директора підприємства ГБМ «РУСЛАНА» Башинського Валерія Платоновича, підприємтсво якого займається утилізацією та рекуперацією відходів.

Результатом даної зустрічі є досягнення трьохсторонньої домовленості про співпрацю і укладено договори про співпрацю між підприємствами та кафедрою екології. Таке об’єднання науки і практики дозволить вирішити питання зменшення кількості відходів на підприємстві СП ТОВ «РІФ-1» та забезпечити підприємство ГБМ «Руслана» вторинною сировиною, а, отже, досягнути раціонального природокористування та зменшення негативного антропогенного впливу промислових відходів на навколишнє природне середовище.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */