Онлайн-зустріч студентів ГЕФ, присвячена Міжнародному дню боротьби з корупцією

Shares

9 грудня 2020 року студенти гірничо-екологічного факультету груп РР-48 та РР-49к разом з куратором Остафійчук Н.М. провели кураторську годину з нагоди відзначення Міжнародного дня боротьби з корупцією.

Саме 9 грудня 2003 року на політичній конференції була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції (ухвалена Генеральною асамблеєю ООН 31 жовтня 2003 року). Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покаранню винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи боротьби з цим явищем. Конвенція набула чинності в грудні 2005 року після її ратифікації 30 країнами. Україна ратифікувала конвенцію 18 жовтня.

Під час онлайн-зустрічі студенти ознайомились із станом корупції та її наслідками в Україні та світі, дізналися про заходи щодо запобігання корупції та покаранню винних, а також про міжнародну співпрацю в боротьбі з нею.

Цікавим фактом є те, що експерти організації Transparency International (TI) провели аналіз корупційної складової у 180 країнах світу та склали рейтинг, в якому Україна у 2019 році отримала 30 балів зі 100 можливих (100 балів – значить, корупції немає взагалі, 0 балів – вона тотальна) і посіла 126-те місце.

Під час обговорення студенти визнали, що корупція вражає основу демократичних інститутів через спотворення виборчих процесів, перекручення принципу верховенства закону і створення бюрократичних бар’єрів.

На завершення зустрічі учасники зустрічі зробили висновок, що подолати корупцію можливо лише завдяки консолідації всього суспільства та налагодження дієвої системи протидії їй.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */