День факультету комп’ютерно-інтегрованих технологій, мехатроніки і робототехніки 2020

Shares

Шановні друзі! В ці дні святкує  чергову річницю із дня створення факультет комп’ютерно-інтегрованих технологій, мехатроніки і робототехніки Державного університету «Житомирська політехніка»!

Отже, ФКІТМР сьогодні – це

ІСТОРІЯ ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ

Зі створенням 100 років тому Волинського політехнікуму на Житомирщині відбувалася підготовка фахівців технічних спеціальностей. Бурхливий розвиток промисловості в регіоні вимагав підготовки інженерів механіків і електриків.

Пізніше, з 60-х років минулого століття, фахівцями філіалу Київського політехнічного інституту продовжилася підготовка інженерів-механіків, конструкторів, технологів, фахівців з автоматики-телемеханіки та автоматизації управління технологічними системами. За цей час інженерну освіту здобули тисячі фахівців, які працюють як в Україні, так і далеко за її межами.

З розвитком технологій, створювалися нові спеціальності. XXI століття – це епоха швидкого розвитку автоматизованих технологій проектування та управління, розробки роботизованих і безпілотних систем, автомобілів, літаків, космічних кораблів, військової техніки.

СПЕЦІАЛЬНОСТІ ФКІТМР СЬОГОДНІ

Нові реалії сьогодення вимагають й нових технологій навчання, які ми постійно впроваджуємо на факультеті комп’ютерно-інтегрованих технологій, мехатроніки і робототехніки Житомирської політехніки.

Підготовка фахівців забезпечується за трьома галузями знань:

  • механічна інженерія,
  • транспорт,
  • автоматизація та приладобудування.

Вибір для пошуку своєї майбутньої професії доволі широкий. Потрібні лише знання, наполегливість та бажання вчитися постійно!

ФКІТМР ТА НАУКА

Студенти нашого факультету активно займаються науковою роботою, у співпраці з викладачами беруть участь у науково-дослідних роботах, в яких:

  • досліджуються автоматизовані системи моніторингу наявності шкідливих та вибухонебезпечних газів на основі безпілотних літальних апаратів,
  • виконується розробка нових і вдосконалення існуючих методів та алгоритмів побудови маршрутів руху транспортних засобів,
  • аналізуються умови використання дизельного біопалива з альтернативної сировини у двигунах внутрішнього згоряння,
  • досліджуються елементи озброєння військової техніки,
  • створюються нові прогресивні методи лезової обробки матеріалів та нанесення захисних покриттів.

Наша молодь зі своїми розробками та проектами виборює перемоги як на всеукраїнському, так і міжнародному рівнях. Ми маємо призові місця на Всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, хакатонах з робототехніки ІT-Scouts «Smart City», Student AgroTech Hackathon, міжнародних змаганнях «RoboRace», «Гонки заводів» тощо.

Разом із викладачами студенти публікують наукові статті, отримують патенти України на винаходи та корисні моделі.

В рамках міжнародного співробітництва наша молодь виконує роботи з моніторингу швидкості руху автомобілів за проектами обстеження пасажиропотоків, модернізації та поліпшення безпеки автодорожньої мережі в м. Житомирі та Житомирській області (фінансування Європейського інвестиційного банку).

СТУДЕНТСЬКА ЛАБОРАТОРІЯ MechLab

Наша гордість – створена на факультеті студентська лабораторія MechLab, де студенти займаються відновленням верстатів, робототехнічних комплексів та систем, розробляють принтери для 3D-друку.

ФКІТМР ТА РОБОТОДАВЦІ

На низці підприємств створені філіали кафедр факультету, де студенти можуть отримати необхідну практичну підготовку.

Серед наших партнерів на Житомирщині, на яких працюють наші випускники – Коростенський завод МДФ, бердичівський «Прогрес», черняхівське ТОВ «Даніко», ПрАТ «Мар’янівський склозавод», ПАТ «Біо мед скло», ТОВ «Агробудіндустрія», ТОВ «Житомирський картонний комбінат», ПрАТ «Житомирський ЗОК», ТОВ «Укрсталь Житомир», «Житомирські ласощі», ТОВ «Три ведмеді», ТОВ «Енкон», ТОВ «Магія комфорту», НПП «Промекс», Житомирський бронетанковий завод, Державна служба України з безпеки на транспорті, ПрАТ «Житомиравто», автотранспортні підприємства і станції технічного обслуговування автомобілів.

КОЛЕКТИВ ФКІТМР

Навчання студентів ведеться високопрофесійним колективом викладачів, які постійно підвищують свою кваліфікацію – лише за останні 2 роки 15 викладачів факультету проходили стажування в провідних університетах України, Великої Британії, Німеччини, Франції, Іспанії, Швеції, Польщі, Італії, Туреччини, Кіпру та Грузії. Їх науковий рівень підтверджується публікаціями в міжнародних журналах, які індексуються у наукометричних базах даних Scopus та Web of Science.

При викладанні профільних дисциплін використовуються сучасні технології навчання, обладнання та лабораторії машинобудування й матеріалообробки, вакуумно-плазмових технологій, електрофізичних процесів, інтелектуальних транспортних систем, інформаційно-вимірювальної техніки, лабораторій газотермічних покриттів, робототехніки та автоматизації виробництва.

Безумовно, сучасні можливості комп’ютерів дозволяють нам постійно вдосконалювати свої знання і вивчати передові системи автоматизованого проектування та програмування, моделювання та дизайну від компаній Solidworks, Parametric Technology Corporation, Autodesk, Microsoft та інших.

АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ 

Студенти та викладачі факультету проходять довгострокове стажування у Великобританії та країнах Європейського Союзу.

Лише за минулий навчальний рік сім студентів факультету пройшли стажування протягом 3-6 місяців в:

  • Університеті прикладних наук, технологій, бізнесу і дизайну м. Вісмар (Німеччина),
  • Сілезькій Політехніці (Польща),
  • Університеті «Тор Вергата», м. Рим (Італія),
  • Університеті країни Басків м. Більбао (Іспанія),
  • Університеті м. Кордова (Іспанія).

Головні напрями їх досліджень – стажування у сфері інтелектуальних транспортних систем, міської логістики, смарт-транспорту, робототехнічні комплекси і системи, безпілотні літальні апарати.

Вже в липні цього року із стажування в Університеті м. Ковентрі (Велика Британія) повернулися наші викладачі, аспіранти – представники всіх галузей підготовки факультету – механічної інженерії, транспорту, автоматизації і приладобудування.

Саме тому спеціальності нашого факультету є висококонкурентними на ринку підготовки фахівців для передових економік Європи і світу.

Все це вдалося завдяки активній міжнародній роботі Житомирської політехніки за програмами Erasmus+ SmaLog, Erasmus+/ KA1.

СТУДЕНТСЬКЕ ДОЗВІЛЛЯ ТА ВІЛЬНИЙ ЧАС

Студенти факультету активно залучаються до заходів на рівні університету, таких як фестивалі SpaceTechFest, свята «День першокурсника», «Денс баттл», День університету. Активно займаються організацією днів факультету, благодійних і профорієнтаційних заходах. Так, до дня факультету у грудні 2019 року наші студенти взяли участь у FCITMR Innovation Technology Fest, організували музичний форум, разом із викладачами, аспірантами змагалися за призи спортивного турніру по жиму лежачи.

Вітаю всіх студентів, викладачів, випускників із Днем факультету!

Бажаю всім міцного здоров’я, успішної роботи і навчання, нових досягнень, здійснення мрій і бажань!

З повагою, декан факультету комп’ютерно-інтегрованих технологій, мехатроніки і робототехніки Олексій Громовий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */