Студенти Житомирської політехніки долучилися до перегляду фільмів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

Shares

У місті Житомирі з 20 по 23 жовтня 2020 року в кінотеатрі «Україна» відбувався показ фільмів у рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Мета фестивалю – посприяти дотриманню захисту прав людини та основоположних свобод.

В цілому більш як 100 студентів та викладачів гірничо-екологічного факультету, факультету публічного управління та права Житомирської політехніки протягом усіх конкурсних днів знайомилися з фільмами та брали участь у дискусії по їх завершенню. Відзначимо, що вхід на фестиваль був вільний. Перегляд фільмів проводився з дотриманням усіх карантинних рекомендацій.

Дякуємо НУО “Сучасний Формат” за створену можливість в черговий раз познайомити студентів із важливими питаннями сьогодення!

Анотації до фільмів

Голубки з передмістя / Scheme birds, Еллен Фіске, Еллінор Халлін / Ellen Fiske, Ellinor Hallin, Швеція, Сполучене Королівство / Sweden, UK, 2019, 86’

Бунтівна дівчина-підліток Джемма з Шотландії ніколи не відмовлялася від бійки. Так заведено у бідному передмісті на південному сході від Глазго, де вона виросла. Однак дідусь, який виховував її з пелюшок, не хоче з цим миритися. Він відкриває залу для боксу і раз на тиждень проводить там виставку голубів, вважаючи, що це дасть Джеммі й місцевим колишнім в’язням новий сенс життя. Та чи не замало цього, щоб спрямувати енергію дівчини з вулиці в нове русло? «Голубки з передмістя» – класична історія про дорослішання, про поштовхи до змін і про те, чи не буває для них запізно.

Панки / Punks, Масья Омс / Maasja Ooms, Нідерланди / Netherlands, 2019, 90’

Їхнім батькам уривається терпець, тому вся надія – на тимчасових опікунів. На віддаленій фермі у Франції група підлітків впорядковує своє життя за допомогою психолога. Вони намагаються приборкати своїх демонів музикою і терапією. Однак проблеми з минулого не відступають. У цьому особистому і щирому кінопортреті проблемні діти, зняті зблизька, виявляють свої найвразливіші сторони.

Про звірів та людей / Of Animals and Man, Лукаш Чайка / Łukasz Czajka, Польща / Poland, 2019, 70’

«Про звірів та людей» – документальний фільм про події у Варшавському зоопарку до і під час Другої світової війни. Головні герої фільму – Ян Жабінський, засновник і багаторічний директор зоопарку, та його дружина Антоніна Жабінська. Під час війни вони ховали євреїв і польських бійців опору в покинутому зоопарку – у власному будинку і порожніх підсобках загонів для тварин. Загалом їм вдалося врятувати близько трьохсот людей. Таємні гості проводили в зоопарку від кількох днів до багатьох місяців.

За кордоном / Overseas, Сон-А Юн / Sung–A Yoon, Бельгія, Франція / Belgium, France, 2019, 90’

На Філіппінах жінок відряджають за кордон працювати домашніми робітницями та няньками. Їдучи бозна-куди, вони часто залишають удома власних дітей. В одному з численних філіппінських навчальних центрів для хатнього персоналу група учениць готується стикнутися з тугою за домом та ймовірними знущаннями, що чекають попереду. Під час вправ із рольовими іграми вони по черзі грають то працівниць, то роботодавців. Фільм «За кордоном» висвітлює питання сучасного рабства в нашому глобалізованому світі, вдаючись до прийомів ігрового кіно. Водночас на перший план виходять рішучість героїнь стрічки, їхнє сестринство та вміння витримати випробування, що на них чекають.

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */