Кураторська година студентів ГЕФ, присвячена 187-річниці з Дня народження Альфреда Нобеля

Shares

21 жовтня 2020 року для студентів гірничо-екологічного факультету групи НЗ-1 куратором Тетяною Курбет було проведено кураторську годину присвячену 187-річниці з Дня народження Альфреда Нобеля.

Студенти підготували цікаві факти з біографії винахідника та дізналися багато нового для себе. Альфред Бернхард Нобель (21 жовтня 1833, Стокгольм) – шведський хімік, інженер, винахідник динаміту. Парадокс, але протягом усього життя Нобель сповідував пацифістські ідеї. Він вважав, що якщо у противників з’явиться зброя, яка може моментально знищити один одного, то вони зрозуміють, що нічого не виграють від війни, і припинять конфлікт.

Альфред Нобель свій величезний статок направив на заснування Нобелівської премії. У його честь названий синтезований хімічний елемент Нобелій та Нобелівський фізико-хімічний інститут в Стокгольмі. Діяльність Альфреда Нобеля як драматурга – один з маловідомих фактів його біографії. Його єдина п’єса, «Немезида», 4-актна трагедія в прозі про Беатрис Ченчи, була написана, коли він був при смерті. Весь тираж, виданий у Парижі в 1896 році, крім трьох примірників, був знищений відразу після його смерті, так як п’єса була визнана церквою скандальною і богохульною. Перше вціліле видання (двомовне, шведською та есперанто) було опубліковано в Швеції в 2003 році, а в 2005 році в Стокгольмі в день смерті вченого відбулася прем’єра спектаклю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

/** * */